В края на най-успешния си сезон в своята кариера, Франсис

...
В края на най-успешния си сезон в своята кариера, Франсис
Коментари Харесай

Тиафо гони хеттрик от титли за сезона, Корда идва на Sofia Open с шампионски амбиции

В края на най-успешния си сезон в своята кариера, Франсис Тиафо се насочва към България, с цел да стане част от Sofia Open 2023. Годината е повече от продуктивна за американския тенисист, който дотук има две трофеи.

През април актуалният №14 в международната класация сграбчи трофея на клей от сериите АТР 250 в Хюстън, откакто на финала надделя Томас Мартин Ечевери от Аржентина в два тайбрека.

В кариерата на 25-годишния тенисист това бе вторият успех, откакто от дебютния му бяха минали повече от пет години. Той датира от февруари 2018-а година в Делрей Бийч, Съединени американски щати. Роденият в Мериленд състезател даде да се разбере, че е жаден за триумфи, а трофеят не е плод на случайност или моментно експлоадиране.

Този юни възходът на Тиафо продължи в Щутгарт, където завоюва първата си купа на трева в Тура. В жертва на американеца се трансформира представителят на домакините Ян-Ленард Щруф. По този метод Тиафо направи сбирка от ATP титли на всички настилки след тези на хард в Делрей Бийч и клей в Хюстън.

През миналата година 14-ият в международната класация изпусна други две оценки, откакто загуби финалите в Токио и Ещорил. На португалска територия има още един несполучлив край от сериите ATP 250 през 2018-а, отстъпи на същата фаза и във Виена през 2021 година

Като младеж Франсис печели доста шампионати и доближава до №2 в света. На 15 години Тиафо става най-младият победител в известното съревнование Orange Bowl, а четири месеца по-късно победи и в Easter Bowl – още една влиятелна конкуренция за юноши. Джон Макенроу през далечната 1976 година бе последният състезател, реализирал подобен дубъл.

Вече на 25, американският тенисист е подготвен за ново предизвикателство – дебют на Sofia Open. А почитателите на тениса знаят, че шоуто с негово присъединяване е обезпечено.

В осмото издание на Sofia Open американското наличие на шампионата ще бъде повече от осезаемо. Участие е декларирал Себастиан Корда, наследник на легендата на чешкия тенис Петер Корда. Бившият финалист на Откритото състезание на Франция и първенец на Аустрелиън Оупън, както и бивш №2 в света, в този момент е най-големият обожател на своя правоприемник.



А Корда-младши има всички характерности да бъде част от топ 5 на международния тенис в близко бъдеще. Само на 23 години американецът към този момент е под №21 в ранглистата на ATP. Разполагащ със мощен сервис, експедитивност и солидна височина, той към този момент даде поръчка, че триумфите не са надалеч.

През януари 2018 той завоюва купата при юношите на Аустрелиън Оупън. Стана първи в юношеската класация.
У нас Себастиан идва с вярата, че ще приключи сезона с трофей, откакто загуби два финала по-рано през сезона. Първо отстъпи от Новак Джокович в Аделаида, а при започване на октомври изпусна извоюван мач против ветерана Манарино в Астана.

Макар да е част от надарената генерация на Съединени американски щати, която към този момент е сравнявана с тази от времето на Андреа Агаси, точно в Европа Себ направи огромния си пробив.

Тенисистът завоюва първата си ATP купа, откакто победи в дебютното издание на шампионата в Парма през 2021 година. Младият американец надделя Марко Чекинато, откакто преди този момент не бе печелил два следващи мача в главната скица на ATP шампионат на клей. На Апенините той записа пет следващи триумфа, един от които над поставения под №1 Лоренцо Сонего, и завоюва купата без изгубен сет.

Корда стигна до четвъртфиналите в последното издание на Откритото състезание на Австралия. На Уимбълдън най-хубавото му достижение досега е осминафинал през 2021 година. А за построяването му като състезател с изключение на своя татко Петр, основна роля изиграват Рафаел Надал и Новак Джокович. Испанецът е и огромният кумир на Корда, който признава това обществено.



„ Кръстих котката си на него – Рафа “, сподели американецът на една конференция в Париж преди време. - Това демонстрира какъв брой обичам този човек. Той е най-големият ми кумир и една от аргументите, заради които играя тенис “.

За пристрастеността му към корта обаче първо спомага международният №1 Новак Джокович, чийто чичо Горан бе механически шеф на Sofia Open през 2018 година.

Мач сред първата ракета на Сърбия и Рафаел Надал в Ню Йорк през 2009 година от US Open.

„ Мисля, че това беше най-готиното преживяване. Прибрах се вкъщи и си споделих – това е нещото, което желая да върша “, признава синът на Петер Корда.

Сега Себастиан е подготвен за ново предизвикателство и дебют пред родна аудитория, а тя чака единствено едно – шоу от най-високо равнище.

У нас се завръща и добре познатият Роберто Баутиста Агут. За него умерено може да се каже, че е със статут на емблема на шампионата, откакто се трансформира в първия първенец през 2016 година.

Преди 7 години родните почитатели имаха опция да проследят по какъв начин лидерът в схемата си проправя път до финала, с цел да победи в мача за оценката Виктор Троицки с 6:3, 6:4. По това време и двамата имаха по една купа за сезона, само че за първи път се срещнаха на корта.



Споменавайки триумфите, от София насам Агут постави във витрината си цели 7 трофея, трансформирайки се в следващия образец, че Sofia Open е трамплин към триумфите в международния тенис.

Испанецът е определян за един от най-постоянните настоящи тенисисти. В характерността му влиза извънредно стабилната игра от дъното на корта, а защитните му качества са в действителност впечатляващи.

Към днешна дата разполага със сериозен опит и забележителна душeвност. Любимата му настилка е хард, макар че испанците са последователи на клея, където той може да се похвали със единствено две оценки.



Макар и към този момент на 35 години, Агут продължава да е част от топ 50, като към днешна дата е под №48 в ранглистата на ATP. През лятото на предходната година в Кицбюел той победи с 11-ия си ATP трофей в кариерата си, който досега се явява и негов финален.

За опитния тенисист това бе първа купа на клей от 2014 година насам, когато победи на шампионата в Щутгарт. Има и други 11 финала, последният от които от началото на тази година в Аделаида.

Най-значимото му отличие си остава това от Дубай през 2018-а от сериите ATP 500.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР