В края на миналата седмица седем благородни елена са освободени

...
В края на миналата седмица седем благородни елена са освободени
Коментари Харесай

Седем благородни елена бяха освободени в дивата природа на Родопите

В края на предходната седмица седем благородни елена са освободени в дивата природа на Източните Родопи на територията на дивечовъден сектор " Студен бунар ". Така общият им брой в региона от 2016 година досега към този момент е 50 животни от типа. С това завършва и работата на фондация " По-диви Родопи " по възобновяване на типа в района, оповестяват от фондацията.

На пет от благородните елени са сложени сателитни предаватели, което разрешава на
екипа да следи всяко тяхно придвижване в действително време. Експертите към този момент получават скъпа и забавна информация от поставените от предходни освобождавания предаватели на част от животните.

Така да вземем за пример те научават, че една от кошутите обича дългите пътешествия, към този момент неколкократно е напускала добре охраняваното ловно стопанство " Студен бунар " и се е отправяла на пътешествия из Хасковска и Кърджалийска област. Животното сполучливо съжителства и с вълци, прекарвайки най-малко няколко дни в непосредствена непосредственост с тях, изясняват специалистите от фондацията. Другите елени пък избират късите разходки и не се отдалечават доста от региона, който населяват.

Екипът разполага и с фотокапани за по-добро непрестанно наблюдаване на животните в региона.

Една от значимите функции на елените е да поддържат така наречен мозаечен пейзаж на Източните Родопи – той е от голямо значение за опазването на богатото биоразнообразие на този район, изясняват специалистите. Остатъците от умрели елени лопатари са значима хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд.

Благородният елен е едно от постоянно рисуваните диви животни в тракийските гробници. За
страдание типът е бил съвсем липсващ от региона поради бракониерство като обособени
животни са непокътнати по граничните елементи на Източните и Западните Родопи в държавно
ловно стопанство " Женда ".

Тази естествена популация също се развива доста добре през последните години и животните стартират да се саморазселват на изток по цялата територия на общините Кърджали и Черноочене. Разселените животни няма да бъдат ловувани най-малко 5 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР