В края на миналата седмица Камарата на частните съдебни изпълнители

...
В края на миналата седмица Камарата на частните съдебни изпълнители
Коментари Харесай

ЧСИ-та настояват за спешна промяна в текстове на бюджета заради издръжките на деца

В края на предходната седмица Камарата на частните правосъдни реализатори заяви за законов текст, който може да ощети много деца, за които е присъдена прехрана

Затова с писмо до държавното управление и Народното събрание Камарата изиска промени в текстовете за бюджета. "В момента наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, която в настоящия си тип е извънредно тромава и оставя стотици деца без прехрана ", сподели в изявление за ръководителят на Камарата Иван Хаджииванов, родом от Русе.

Следва цялото изявление:

- Поискахте промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана. Колко огромни са несъответствията сега?
Камарата на частните правосъдни реализатори се обърна с писмо до държавното управление и Народното събрание за промени в Закона за държавния бюджет и за промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана.

Присъжданите от съда в последните години издръжки са в пъти по-високи от оптималния размер на издръжката, изплащана от страната, който не е променян от 2009 година Според признатия на първо четене Закон за бюджета за 2022 година оптималният размер на присъдената прехрана, която е планувано да се заплаща от страната, е в размер на 90 лева, което е извънредно незадоволително, с цел да обезпечи екзистенцминимума за едно дете. Така избраният размер е и доста по-нисък от минимално избрания размер на издръжката - а точно 1/4 от минималната работна заплата за страната, за която се планува да бъде увеличена на 710 лева

Затова Камарата на ЧСИ се обърна към държавното управление и Народното събрание с зов да се усили размерът на изплащаната от страната прехрана, избран със Закона за държавния бюджет, тъй че да се обезпечат нужните средства, които да подсигуряват естествен живот и развиване на едно дете, и то не по-малко от минимално избрания размер на издръжката.

Камарата желае да се създадат и промени в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, която в настоящия си тип е извънредно тромава и оставя стотици деца без прехрана. Промените са наложителни, с цел да могат сумите бързо и елементарно да доближават до правоимащите лица и ЧСИ да могат да спомагат в оптималната степен на жителите. Спрямо длъжниците, които имат публични приходи и имущество, ЧСИ съумяват да си свършат работата и годишно събират милиони левове в интерес на майките и децата. Не по този начин стои въпросът обаче в случаите, когато се установи липса на приходи и имущество, върху които да се насочи насилственото осъществяване и дължимата прехрана не може да бъде събрана от длъжника.

Като обезщетителен механизъм за тези случаи Семейният кодекс планува изплащането на присъдената прехрана на децата да се прави от страната за сметка на неизправния дебитор, в размер, избран в правосъдното решение, само че не повече от оптималния размер, определян годишно в Закона за държавния бюджет на Република България. Редът за изплащането й е избран в Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана, която урежда една извънредно дълга и неведнъж невъзможна процедура по нейното погашение от страната посредством общината.

Предвидено е на всеки 6 месеца да се прави цялостно изследване на имуществото на длъжника. При всяко закъснение при съставянето на констативните протоколи, удостоверяващи неналичието на имущество и приходи на съответния дебитор, води до прекъсване на заплащането й. А това пропускане на периода се дължи на условия отвън съответния правосъден реализатор – обследването на имущественото положение на дължащия прехрана родител е обвързвано с голям брой информации и информация от разнообразни органи, институции и юридически лица, които в множеството случаи не идват по едно и също време, а от време на време се бавят седмици, даже месеци. По този метод голям брой деца остават без средства за прехрана за дълги интервали от време, а обществените функционалности на страната в тази връзка въобще не се реализират.

- Колко деца ще са пострадали?
Не мога да дам съответни числа, тъй като в Камарата не водим такава статистика съответно за изплатените от страната присъдени издръжки. Ние, частните правосъдни реализатори, работим всекидневно с тази разпоредба и допускам, че засегнатите деца не са малцина.

- Има ли риск, в случай че текстовете не се трансформират, част от децата да бъдат съществено ощетени?
Не става въпрос за риск, а за фактическо състояние и то от години, заради което ние сигнализираме, че е извънредно време Наредбата за установяване на реда за възнаграждение от страната на присъдена прехрана да бъде изменена. Тя по този начин е написана, че слага основателните въпроси дали задачата й в действителност не е да не се стига до погашение на издръжката, да отхвърля правоимащите лица да я търсят и да слага в неспособност ЧСИ да спомагат на жителите. Държавата не трябва да позволява да пострада което и да било българско дете, още повече по време на икономическа рецесия, когато всеки лев за уязвимите пластове на общество е витално значим.

- Може ли казусът да бъде решен с гласуването на бюджета на второ четене?
Проблемите са два. Единият е нищожният и несъответен със Семейния кодекс размер на издръжката, който би могъл да се в профил с неговото повишение от Народно събрание при гласуването на бюджета на второ четене. Ние по тази причина изпратихме писмо до Народното събрание и до премиера. По отношение на наредбата премахването на казуса обаче изисква повече време, евентуално съставяне на работна група от страна на Министерство на правораздаването и Министерството на финансите, които също сме сезирали с въпросното писмо.

- Предлагате да се усили размерът на изплащаната от страната прехрана, избран със Закона за държавния бюджет. Ако в бюджета обаче няма толкоз средства, има ли различен метод за решение на казуса?
Ние, частните правосъдни реализатори, не сме финансисти, само че работим с хора всекидневно и сме длъжни като жители на нашата страна да срещнем депутатите и държавното управление с всеки проблем, който установяваме в нашата работа. Не мисля, че случаите са чак толкоз доста, че да провокират проблеми с държавния бюджет, евентуално става въпрос за 2-3 милиона лв., които обаче са извънредно значими за родителите, които сами отглеждат децата си и са в тежко икономическо състояние.

- Миналия петък, по време на парламентарния надзор, министърът на правораздаването регистрира, че през 2021 има подадени над 400 тъжби против ЧСИ. Само в 22 случая са дадени рекомендации за дисциплинарни производства. За какво са тези нарушавания и осъдени ли са ЧСИ?
При над 1 200 000 висящи изпълнителни каузи при частните правосъдни реализатори има подадени едвам 400 тъжби или единствено в 0.03 % от случаите. Нашата работа е конфликтна, ние изпълняваме тези правосъдни решения, които не са изпълнени преди този момент непринудено. Законовите механизми освен това осъществяване в действителност съставляват наложително такова – без значение и макар волята на наказаното лице се постановат запори, възбрани, правят се описи на имущество. Нормално е да има тъжби, дори с оглед характера на активността на правосъдния реализатор те би трябвало да бъдат много повече, което ни радва. Следва да се регистрира и фактът, че в огромната си част жалбите са неоснователни и това не е единствено наша констатация, а и на Министерството на правораздаването, което ни управлява с цели два инспектората – финансов и този по Закона за правосъдната власт.

Искам да подчертая, че ние сме една от най-контролираните специалности. Постоянен надзор над нашата работа упражняват 8 институции – Камара на частните правосъдни реализатори, Министерството на правораздаването с двата обособени инспектората, Министерство на вътрешните работи, съдът, прокуратурата, Национална агенция за приходите, ДАНС, Комисия за отбрана на персоналните данни. Само в последните години при 198 частни правосъдни реализатори влезлите в действие дисциплинарни санкции са 127 санкции, от които 34 в размер над 5000 лева, 4 предизвестия за отнемане от права и 21 лишавания от права. Ние сме и единствената правна специалност, за която е планувано наказване отнемане от права вечно, което беше признато в Закона за ЧСИ през 2017 година по наше предложение.

Въпреки това през годините ние сме подложени на непрекъснати офанзиви от политически субекти, които настройват избрани пластове на обществото против нас като специалност и ни трансфораха в обект на словесна и даже физическа експанзия. Това неточно политическо говорене се отрази освен на активността ни, само че и на събираемостта във връзка с възобновените на страната и общините средства. Ние обаче продължаваме да изпълняваме нашите отговорности професионално, като всяка година възвръщаме на жителите по към 150 млн. лева Това са суми от неизплатени заплати, издръжки, невърнати заеми, компенсации на потърпевши от произшествия и тежки престъпни закононарушения.

- Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов съобщи, че партията приготвя промени в закона, и че у нас ЧСИ се трансфораха в „ част от незаконни схеми за заличаване на хора, изпаднали във краткотрайна неработоспособност “. Как бихте дали отговор на тези обвинявания и нужни ли са промени в закона за ЧСИ?

Нашата позиция като професионална организация, която е основана със закон и съществува повече от 16 години, е да не разясняваме изявления на политици. Непознаването на активността ни и преследването на рейтинг през годините нанесоха големи вреди освен на нашата специалност. Правовата страна и върховенството на закона се основават на отбраната, която жителите и бизнесът получават на нарушените си права от съда. Органът, който привежда в деяние тази отбрана посредством осъществяване на правосъдните актове, са правосъдните реализатори. Ако правосъдното осъществяване не работи дейно, няма никакъв смисъл от съда, той се замества от саморазправата и „ здравите момчета “. Повечето хора би трябвало да си спомнят какво беше ситуацията у нас преди промяната в правосъдното осъществяване и въвеждането на ЧСИ, помним побоищата, гърмежите и издевателствата над хора, единствено тъй като някой ги е показал като длъжници. Разбира се, всяка система се нуждае от рационализиране и ние като специалисти, които познаваме освен проблематиката у нас, само че и в другите страни, когато и да е сме подготвени на разговор за това.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР