В края на миналата година направихме една тежка равносметка -

...
В края на миналата година направихме една тежка равносметка -
Коментари Харесай

Очакваният провал на псевдо мерките срещу войната по пътищата

В края на предходната година направихме една тежка равносметка - макар гръмките закани и "мерки " на властта да спре войната по пътищата, жертвите са съвсем колкото миналата година.

Това разяснява Десислава Любомирова за уеб страницата „ Актуално “.

"Резултатите в края на годината не са по този начин положителни, както се очакваше ", съобщи някогашният началник на КАТ Алекси Стратиев.

Нулевият резултат от "невероятните " промени в закона не би трябвало да изненадват никого. У нас сме привикнали постоянно да откриваме топлата вода (обикновено изцяло безуспешно) и настойчиво да не считаме за нужно да се поучим от опита на по-справящи се от нас страни.

Скандинавието да вземем за пример е известно с това, че е дом на най-безопасните пътища в света. Страните от полуострова са си сложили за цел да приключат година без жертви в произшествия и са доста покрай постигането на тази задача.

Разликата, естествено, е че в Швеция по пътищата карат шведи, а у нас - ние, само че законите и инфраструктурните ограничения са основата, която подсигурява съблюдаване на разпоредбите.

Скандинавските пътища са опасани с камери, като на всички места пред тях стоят огромни предупредителни знаци. Логиката е предварителна защита и понижаване на скоростта, а не събиране на санкции. У нас се вкара тъкмо противоположното - знаците пред камерите бяха махнати и резултатите са налице.

Също по този начин във въпросната Швеция - страната с минимум произшествия, рестриктивните мерки на скоростта са доста по-ниски - 30 км/ч в града и 70 км/ч отвън него. Шведите са решили и въпроса с рисковите тесни междуградски пътища като са вложили старания и запас в построяването на всички места, където е допустимо, на пътища от вида "2+1 " - трилентов път, който сменя посоката на двулентовото еднопосочно придвижване на всеки няколко километра, с цел да се обезпечат условия за безвредно изпреварване. Нещо, което не хрумва на никой у нас.

За въпроса с санкциите и по-важното - контролът те да бъдат правилно налагани и събирани, даже не е нужно да разясняваме.

Така властта може да бъде сигурна, че и следващата година ще записва сходна като актуалната статистика за жертвите на пътя. Те няма да станат по-малко, тъй като значимите проблеми не престават да не бъдат решавани. С сходни псевдо ограничения просто ще продължим да се заблуждаваме. И да се избиваме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР