Може ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане министър-председател

...
Може ли лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане министър-председател
Коментари Харесай

Борисов за четвърти път премиер? С ДПС на Пеевски няма как

Може ли водачът на ГЕРБ Бойко Борисов да стане министър-председател за четвърти път е като въпрос за Радио Ереван. Но в акцията за следващи предварителни парламентарни избори на 9 юни такива въпроси звучат като напълно същински послания. Борисов е легенда - единственият политик, който е бил “по три пъти от всичко ”, по личните му самопризнания, а ГЕРБ води безапелационно в социологическите изследвания.
Лидерско предписание
“Отсега ви споделям – има ли над 10 % разлика (между първата и втората групировка на изборите, б.а.), тогава ще го мислим дружно. Ще свикаме един конгрес, ще преценяме ”, сподели неотдавна Борисов пред съпартийци в Ловеч. Така даде и лидерско предписание - резултатите да потвърдят прогнозите.

А и след поредност “номинации ”, направени обществено от видни партийни фигури на ГЕРБ, Борисов беше задължен да откликне - и го направи, въпреки на всички да е ясно, че мисленето “заедно ” непроменяемо следва волята на водача. Точно това и се чака да каже един ръководител на партия, печелила поредност от избори, а резултатът дори е двоен.

От една страна, стимулира гласоподавателите на ГЕРБ, от друга - нахъсва тези на ПП-ДБ, които стачкуваха против основания от Борисов властови модел и се разочароваха от “сглобката ”, още веднъж да отидат до урните. Това е сигурен метод да се тества има ли задоволително мощен протестен избор против дълбоката страна и нейните политически маски. Но главната цел е да бъде енергизиран електоратът на ГЕРБ, с цел да надвиши най-накрая ония 26-27% на последните няколко вота, отвън които не можа да притегли повече гласове.
Негового време към този момент отмина
Обективно видяно Бойко Борисов имаше своето десетилетие - и то отмина, а дружно с него и превъзходството на ГЕРБ, която диктуваше изискванията за ръководство и шерване на властта на безобидните си съдружни сътрудници. Не би могло да се случи обаче с сътрудник като съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Борисов министър председател в кабинет, обществено следен от глобения за корупция от Съединени американски щати и Англия Пеевски? Няма късмет за реализация, даже и с друга/други политически сили, показани в него.

Ръководената от Бойко Борисов партия към момента е първа политическа мощ, изместена единствено два пъти от първото място на избори от “Има подобен народ ” и “Продължаваме смяната ”. Въпреки това ГЕРБ претърпя изолацията и унижението да завоюва избори, само че да не успее да сформира държавно управление макар надпартийната кандидатура на хирурга проф. Никола Габровски.

Иначе водачът на ГЕРБ е с чисто правосъдно минало. Прокуратурата приключи всички досъдебни производства, засягащи Борисов - за кюлчетата и пачките в нощното шкафче, “Барселонагейт ” и свързаната с него инспекция за пране на пари в Турция. “Почистването ” беше осъществено от прокуратура, ноторно прочут факт за която е, че не се отнася с цялата суровост на закона към избран кръг лица и не е станала нито по-демократична, нито отчитаща се.
Краят пристигна с COVID-пандемията
Ерата на Борисов завърши с пандемията от Коронавирус (и освен неговата). Никоя страна не беше готова за подобен вид злополучие, само че неналичието на задоволително интензивни кревати и лекари-инфекционисти, както и на други медицински експерти, докара до пик на болни през есента на 2020 година и до най-високата смъртност в Европейски Съюз.

Заради огромния брой умряли, през май 2021 година Националният център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) извърши разбор на дейностите, свързани със здравното обслужване на популацията от 1 март 2020 година до 31 май 2021 година. Основните заключения бяха, че не е имало визия и стратегическо обмисляне за превъзмогване на  пандемията от COVID-19, липсвала е идея, ограниченията са били половинчати и непоследователни. А политическата логичност е надделявала над здравната - да вземем за пример, затваряли са се учебни заведения, само че са работели игрални зали и казина и други.

Пандемията сподели нуждата от различен вид водачи, доста по-подготвени за новите провокации в световен проект, подготвени за смели, въпреки и непопулярни решения.
Евроатлантизъм на дело
Като министър председател на три държавни управления, Борисов следваше правилото “и тако, и вако ” във връзка с великите сили. Например, хвалеше се по какъв начин прави тръба за съветски газ с американски компресорни елементи. Същественото обаче е, че газопроводът заобикаля Украйна, а през 2020 година в изявление за БНР заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл съобщи, че Съединени американски щати са срещу втората линия на “Турски поток ”, предопределена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, защото я преглеждат като геостратегически план на Русия ”.

Но в този момент Борисов приказва по какъв начин ще търси поддръжка от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, с цел да предложи на Народното събрание да гласоподава възбрана за импорт на съветски газ в България. Наред с това интензивно акцентира заслугите на ГЕРБ за всички решения в региона на защитата и енергетиката пред американски конгресмени, които бяха в София за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Започва с това, че без ГЕРБ нямало да има военна помощ за Украйна, продължава с бойните машини за пехотата “Страйкър ” и изтребителите F-16 Block 70 - и завършва със 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй ” и работата по Вертикалния газов кулоар за превоз на синьо гориво от юг на север.
Борисов умее да се нарежда
“Колкото по-силен е ГЕРБ, толкоз по-категорични ще са гаранциите за евроатлантическата ориентировка в защита, енергетиката и външната политика на България ”, приключва постът на Борисов във Facebook. И следва нов - за среща със заместник-председателя на парламентарната група на ХДС/ХСС в немския Бундестаг Йохан Вадефул.

Борисов се нарежда от вярната страна на историята. Само че това към този момент не е задоволително, с цел да е министър председател.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР