В края на една напрегната седмица, след като през последните

...
В края на една напрегната седмица, след като през последните
Коментари Харесай

Десислава Минчева-Раул за шанса и следващата възможност пред България за Шенген


В края на една напрегната седмица, откакто през последните месеци като че ли бяхме не запомнили, че България е част от европейското семейство, прозвуча предстоящото „ не на " от Австрия и Нидерландия.

Това провокира разнопосочни реакции - от „ цинизъм “ даже до апели за протест на нидерландски артикули и горива.

„ На 8 декември, в четвъртък, имахме късмет. Имахме една опция. През 2011 година Европейската комисия споделя, че България и Румъния са подготвени за присъединение към Шенген. От тогава до предишния четвъртък не се е гласувало нито един път “.

Това изясни в предаването „ 120 минути “ кореспондентът на bTV за европейските институции Десислава Минчева-Раул.

„ Би било жест на грациозност да се каже с помощта на кого се стигне до гласуването. Едната страна е Франция, а другата Чехия, която наложи в дневния ред гласуването “, добави тя и посочи, че последващо гласоподаване по тематиката ще има, когато страната, ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз, го заложи в дневния ред.

„ От 1 януари 2023 година ротационното изменничество се поема от Швеция. През юли ротационен ръководител става Испания. А на 1 януари 2024 година поема Белгия. Аз не я поставям в категорията запалянковци за разширението на Шенген “, изясни Десислава Минчева.

„ Дипломат, който е участник в договарянията, сподели, че това е било „ задачата невъзможна “. Хърватия съперници нямаше. Може би поради национални цели, може би национално единение към тях, може би схващане, че те се припокриват с европейските цели. Ние знаехме, че има обсада от Нидерландия и Австрия за България “, добави кореспондентът на bTV за европейските институции.

Според нея в един миг ще се стигне до унищожаване на единомислещото взимане на решения в Съвета, защото текстовете са писани, когато никой не е подозирал, че в Европейски Съюз ще има 27 страни членки.

Руският нефт

„ Брюксел демонстрира, че сега няма да санкционира. Брюксел споделя, че глобите се постановат, с цел да се понижи финансирането на съветската война в Украйна и са в контакт с българските управляващи “, посочи тя за изнасянето на модифицирани петролни артикули от съветски петрол.

„ Много страни, за разлика от нас, не получиха дерогация. Тези страни имат аргументи да се оплакват и надали биха стояли без нищо да вършат, гледайки по какъв начин страна, която е получила изключение, нарушава разпоредбите “, добави кореспондентът на bTV.

Сблъсъците в европейски столици

След мачовете на Мароко имаше доста бурна наслада от страна почитатели в Брюксел и Париж, като се стигна до конфликти с полицията.

„ Тези хора не разрушават в техните покрайнини, а разрушават в центъра на Париж, Амстердам и Брюксел. Те не разрушават там, където са техните обществени фамилии, а там, където не са позволени. Това е проваленият интеграционен модел “, изясни Десислава Минчева.

„ Едни от най-тежките събития, които съм отразявала, бяха на „ жълтите жилетки “. Те рушаха там, където не са допускани. Когато се гетоизира една класа, те разрушават там, където не са позволени. Те не са мароканци, а са тези - недопускани “.

Корупция на равнище Европейски Съюз

„ Има три типа политици – получават дарове и го споделят, получават и не го споделят, а третите желаят да получават и го демонстрират, само че дали ще стане “, разяснява тя във връзка ареста на зам.-председателя на Европейския парламент Ева Кейли.

„ Не единствено тя е арестувана за разпит. Задържани са петима души. Има 16 обиска от белгийската полиция. Скандалът е великански “, добави Десислава Минчева.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР