В края на декември 2025 г. той ще бъде изцяло

...
В края на декември 2025 г. той ще бъде изцяло
Коментари Харесай

Кристина Лазарова, Brown to Green: ТЕЦ „Бобов дол“ получи разрешение за строеж на фотоволтаичния парк

В края на декември 2025 година той ще бъде напълно построен. Насочваме напъните си в посока произвеждане на сила от зелен водород, миксиран с биогаз и природен газ
„ В ход е реализация на промяна на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и „ Топлофикация Перник “. Това са двете огромни предприятия от Югозападния въглищен район. Като платформа имаме съответна визия и планове за осъществяване на равномерен и обективен енергиен преход. Усилията се насочват в посока произвеждане на зелен водород, миксиран с биогаз и природен газ за обезпечаване на настоящия електропроизводствен режим до 2030 година и прекосяване единствено на водород и ВЕИ след 2030 година “ Това съобщи Кристина Лазарова, съосновател и представляващ Платформа " Brown to Green " за преход към нисковъглеродна стопанска система по време Green Transition: " Зелената договорка – нововъведения, вложения и обективен преход ".

За втора поредна година събитието „ Green Transition “ концентрира зелената полемика върху това по какъв начин България сполучливо да стане част от процесите на промяна, стабилно развиване и декарбонизация - цел, значима освен за Европа, само че и за света, в случай че желаеме да опазим планетата си. " Зелената договорка - нововъведения, вложения и обективен преход " се организира на 10 юни 2022 година в Sofia Event Center. Организатори бяха Dir.bg и 3enews.

В началото на своето изявление Кристина Лазарова показа в резюме Платформата " Brown to Green ". Тя показа, че нейната съществена цел е енергийната промяна на двете огромни дружество от Югозападния въглищен район – Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и „ Топлофикация Перник “. „ През последните две години беше направен съответен план за тези две сдружения, за понижаване на техните мощности, както и за премахването на въглищата като главно гориво за произвеждане на електрическа енергия. “, съобщи Лазарова.

По време на конференцията Кристина Лазарова показа съответната визия и заключи настоящото и идно развиване на двете сдружения. Пред интернационалната и българска публика тя показа новия интегриран 10 годишен Life план на “Brown to green ” платформата за създаване на потенциал и внедряване на интегрирани решения и нов план на общини Перник и Бобов дол за надграждане на съществуващия потенциал в региона на климатичните политики и справедливия преход

Съоснователят на Платформата съобщи, че Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ към този момент имат подписан контракт с " Булгартрансгаз " за присъединение към националната газова инфраструктурна мрежа и подмяна на част от горивото с природен газ. Кристина Лазарова съобщи, че идното развиване на предприятието е   свързано с нова апаратура, състояща се от смесен парогазов цикъл от 180 Министерство на външната търговия електрическа сила и парна турбина като употребяваното гориво ще бъде природен газ и водород. " Предстои и инсталиране на електролизери за произвеждане на водород от фотоволтаичен парк, намиращ се на 1400 дка, което е някогашният рекултивиран сгуроотвал. Вече има получено позволение за градежа на фотоволтаичния парк. Очаква се през декември 2025 година той да бъде напълно приключен. ", добави Лазарова. " Съхранението на водорода ще се прави посредством слагане на акумулатори за предпазване на сила от него. Ще бъде осъществена и рекултивация на терените на мината в " Бобов дол " и на  настоящ сгуроотвал, употребен от " Бобов дол ", изясни съпредседателят на “Brown to green ”

Кристина Лазарова описа и за проектите за промяна на " Топлофикация Перник ", което е другото огромно дружество, част от Югозападна България, което има значимо обществено значение заради обстоятелството, че обезпечава отопление на близо 20 000 семейства. Лазарова описа, че все още горивото, което употребява предприятието е въглища и природен газ. „ Въглищата се доставят от откритата мина, ситуирана в Перник и от мини Бели Брег. След привършване на активността на мината, прекъсване на прилагане на въглища от топлофикацията и затваряне на сгуроотвали Кудин дол и 7-ми Септември ще има свободни терени за индустриални потребности в размер на 12 000 дка. Те ще бъдат рекултивирани и употребявани за индустриални и енергийно софтуерни потребности. ", описа още съоснователят на Платформа " Brown to Green ".

Съоснователят на Платформата описа, че в " Топлофикация Перник " са закупени 5 броя когенерационни мощности Wärtsilä с общо конфигурирани 44 МВт електрическа и 40 МВт топлинна мощ. Работното гориво е природен газ с опция да се миксира с водород. " За да може да се подсигури останалият топлинен товар за потребностите на клиентите, се преглеждат разновидностите за микс от природен газ, водород, захранван от фотоволтаичния парк, който ще бъде построен на рекултивиран терен от 1600 дка и спомагателни 1000 дка, които ще бъдат употребявани, с цел да бъде построено слънчево стопанство за произвеждане на топлота със съхранението й. ", уточни Лазарова и добави, че настоящата топлинна мрежа от 130 км тръби ще бъде осъвременена и се възнамерява вид за тригенерационна система,  посредством която да се подсигури на клиентите с изключение на отопление през зимата и изстудяване през летните месеци.

В изявлението си тя прегледа и останалите благоприятни условия по пътя, определен от " Brown to Green ", за реализиране на равномерен и обективен преход, а точно развиването и модернизацията на топлофикационната мрежа посредством потребление на технологията за слънчева топлофикация и преработка на топлофикационните услуги като те ще се употребяват освен за отопление, само че и за изстудяване. „ Не на последно място, обезпечаване на опция за развиване на индустриални зони и R&D за нови технологии в региона на декарбонизацията “, уточни Лазарова.

Фокус в изявлението на Кристина Лазарова беше и нуждата от облекчение на административните процедури, изключително за урбанизираните територии, неналичието на връзка от страна на институциите, които взимат решения за трансформацията в бранша със заинтригуваните страни и сериозната нужда от енергийна тактика на България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР