В края на 90-те години на миналия век, Ford представи

...
В края на 90-те години на миналия век, Ford представи
Коментари Харесай

Тествахме новата Ford Puma. Повдигната Fiesta или нещо повече?

В края на 90-те години на предишния век, Ford показа плътно двуврато купе с предно предаване и предно ситуиран мотор базиранo на Ford Fiesta. Колата не реализира необикновен триумф и едвам четири години след нейното показване, моделът спря да съществува.



Годината е 2019, а Ford показа второто потомство на Puma, само че с някои основни разлики. Колата още веднъж е основана на актуалното потомство Ford Fiesta и още веднъж разполага с предно предаване, само че този път е под формата на стилен кросоувър с четири порти. Тази кола е към този момент на нашия пазар, а ето и усещанията ни след обстойния тест, който направихме.

Екстериор и интериор

Визията на Ford Puma е много нападателна изключително в предницата, което от елементи се дължи на ST Line пакета с който разполагаше тестовият автомобил. Голямата предна решетка, типична за моделите на Ford е първото нещо, което се вижда, а фарове с красиви дневни светлини и LED технология, допълват положителното усещане.



Задната част споделя по-консервативни форми, като тук също са налице светлини, които частично разполагат с LED технология. Точно под емблемата на Ford се набива на очи гордо изписаното моделно обозначение PUMA. А слизайки още по-надолу откриваме оцветен в цвета на колата дифузьор с индивидуален накрайник на ауспуха в дясно



Линиите в страничната част са по-скоро в жанр хечбек, като нашумялата мода с дизайнерските кросоувър купета не се следи в съответния случай. Единственото, което отличава Puma от елементарен хечбек в профил е пътният луфт, който доближава 164 мм и сигурно е много потребен за пътните условия в страната ни. Що се отнася до размерите на колата, те доближават 4 207 мм дължина, 1 805 мм ширина и 1 555 мм височина. Теглото на Puma е малко над 1 200 кг.



Що се отнася до интериора на новата Puma, то той е съвсем еднакъв с този на Fiesta. Седалките при нашия модел бяха платнени с червени детайли, заради спецификата на ST Line оборудването, като аления тегел се добавя и на кормилото, който комбинира тапицерия с обичайната и перфорирана кожа. Както може да се чака, качеството на материалите е на обичайно равнище, само че може да намерите и много твърда пластмаса на разнообразни места.



Инфотеймънт системата, чиито екран гордо се демонстрира от междинната част на таблото е новото трето потомство SYNC, която въпреки да се оправя добре с множеството задания, много постоянно може да се „ замисли “ и да ви остави без информация за елементи от секундата. Това от своя страна се компенсира от съществуването на Android Auto и Apple CarPlay съгласуваност, които значително заместват вградените функционалности, които се употребяват най-често. Тук от Ford са помислили и за удобството и са сложили USB порт пред скоростния лост, който обезпечава връзка с колата. В подлакътника може да намерите още един USB порт, който служи единствено за зареждане.



Пред лидера е инсталиран цифров екран, който не е изключително разнороден спрямо други марки, само че пък демонстрира всичката нужна информация и трансформира цвета си при промяната на режимите на шофиране. Мястото в предната част е изцяло задоволително, а седалките, въпреки и с механична конфигурация, разрешават да изберете точната позиция.



Не можем да кажем същото обаче за втория ред седалки, където мястото за краката не е от най-хубавите, изключително в случай че на предните седалки се возят по-високи хора. За разлика от пространството за краката на пасажерите откъм гърба, това над главите им е оптимално. Ако сте с растеж до 1.90м, то най-вероятно главата ви няма да опира в тавана, въпреки и да сте много покрай него. Не подсигуряваме само, че това няма да се случи в случай че по някаква причина изберете да возите трима индивида откъм гърба и най-високият е в средата.



За сметка на компактното място на задните седалки, Puma може да се похвали с най-големия багажник в класа си, който е с размер от 456 литра. Практичността му обаче не стопира до тук, преносимият под ви обезпечава две равнища за товарене, а под него може да откриете пространство, което въпреки и със характерна форма, отваря още малко място за багаж.



Двигател и ходови характерности

В гамата на новия Ford Puma е разполагаем добре познатият 1.0-литровия бензинов EcoBoost с 3 цилиндъра, който се предлага във вид със 125 конски сили, който тествахме ние и във вид със 155 конски сили, като и при двата може да разчитате на по този начин наречената мека хибридна система със стартер-генератор, която понижава нездравословните излъчвания и дава малко повече мощ и въртящ миг. От скоро се оферират и версии с автоматизирана трансмисия със седем предавки, каквато тествахме и ние. За почитателите на дизела е разполагаем и 1.5-литров мотор със 120 конски сили, който обаче се комбинира само с механична трансмисия.



Поради относително ниското си тегло, колата се усеща прелестно пъргава при градски скорости, като не можем да кажем, че се усеща и някакъв забележителен минус на мощ при по-високи скорости, само че това с ангажимента, че разчитаме на трицлиндров мотор със 125 конски сили.



В взаимозависимост от режима който сте избрали, скоростната кутия може да държи мотора до към 6 хиляди оборота с натиснат до долу педал на газта, а в други случаи може да превключва на ниски обороти за икономисване на гориво и комфорт при шофиране. Както към този момент споменахме, с изключение на автоматизираната промяна на скорости, може да се спрете и на класическа механична трансмисия с шест предавки, в случай че сте почитатели на този вид настройка.



Що се отнася до пътното държание, колата вози много меко, макар 18-цоловите джанти, а както споменахме и по-рано, високият клиренс ви дава успокоение за непредвидени неравности на пътя. Все отново по-високата стойка си има и своите минуси, които се показват при по-висока скорост или динамично шофиране, когато може да усетите лека неустановеност в колата, по-силно изразена в завои. Все отново това не е състезателен автомобил и това е в реда на нещата. По-високият общ център на тежестта е причина за по-голям крен в завоите

Цени

Базовият Ford Puma започва на цена от към 40 хиляди лв., като те бързо могат да набъбнат до над 50 хиляди лв., в случай че решите да поръчате по-вискоите равнища на съоръжение в композиция с по-мощния мотор и автоматизираната трансмисия. Цените обаче са в така наречен " златна среда " по отношение на директните конкупренти.
 Тествахме новата Ford Puma. Повдигната Fiesta или освен това?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР