В края на 2021 г. годишният темп на растеж на

...
В края на 2021 г. годишният темп на растеж на
Коментари Харесай

Бум на цените и продажбите на имоти у нас

В края на 2021 година годишният ритъм на напредък на показателя на цените на жилищата (ИЦЖ) възлезе на 9.4% (спрямо 8.7% през предходното тримесечие), което беше съпроводено и с покачване на размера на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба (с 30.2% на годишна база). Това се показва в тримесечното издание на Българска народна банка „ Икономически обзор “.

„ Нарастване на цените на жилищата продължи да бъде отчитано във всеки от първите шест по-големина регионални града, като най-значително бе повишаването на жилищата във Варна (10.8%). По подкомпоненти на ИЦЖ напредък на цените се наблюдаваше по едно и също време при съществуващите (10.0%) и новите (8.4%) жилища.

Фактори, които все по този начин подкрепяха търсенето на жилища и допринасяха за повишаването на техните цени, бяха нарастването на приходите от труд, подобрението на настройките на семействата за придобиване на жилище, а също и усилването на кредитната интензивност “, се споделя в отчета.

Според специалистите на Българска народна банка насъбраните спестявания в стопанската система и лимитираните други възможности за тяхното вложение в среда на ниски лихвени проценти продължиха да бъдат други фактори с проинфлационно въздействие върху цените на жилищата.

В допълнение към това проинфлационен фактор по линия на предлагането беше непреставащото ускорение на годишния напредък на показателя на разноските за строителство 75 до 18.5% през четвъртото тримесечие на 2021 година (поради по-високи разноски както за труд, по този начин и за материали).

През тримесечието цените на жилищата общо за страната превишиха с 0.4% регистрираните до момента в исторически проект оптимални стойности през третото тримесечие на 2008 година През четвъртото тримесечие на 2021 година съотношението „ цена/наем на жилищата “, което e постоянно употребен знак за подцененост/надцененост на жилищата, продължи да надвишава значително (с 28.9%) дълготрайната си (историческа) междинна стойност.

Какво ще се случи с лихвите по заемите за жилище

Това е сигнал, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, които са разнообразни от добиване на непосредствена финансова изгода посредством отдаване чартърен на новопридобитите парцели, показват специалистите. Според тях такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата (и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще) или разбиране на жилищата като различен актив за предпазване на стойност в условия на ниски лихвени проценти и забележителен напредък на потребителските цени.
 istock istock
В същото време оценките, направени с макроиконометричен модел на Българска народна банка 76, демонстрират доста по-слабо позитивно отклоняване на настоящите цени на жилищата в България от дълготрайното им равновесно равнище (в размер на към 2.7%). Това се дължи на обстоятелството, че повишаването на приходите на семействата в композиция със запазващите се ниски лихвени проценти по жилищни заеми повишават  достъпността на жилищата, което в макроикономическия модел се отразява като покачване на равновесната им цена.

От Българска народна банка цитират регулярно провежданото от Национален статистически институт Наблюдение на стопанската обстановка, съгласно което през април 2022 година 51.8% от мениджърите в строителството плануват покачване на продажните цени през идващите три месеца (спрямо 34.2% в края на 2021 г.).
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР