В края на 2020 г. една от най-големите комуникационни групи

...
В края на 2020 г. една от най-големите комуникационни групи
Коментари Харесай

Агенциите Isobar Commerce и Live Area се обединяват под бранда Merkle в България

В края на 2020 година една от най-големите информационни групи dentsu разгласи, че ще консолидира всички свои 300 организации по света в шест интернационалните марката с друга бизнес устременост - Carat, dentsu X, iProspect, Isobar, dentsumcgarrybowen и Merkle. Промяната важи за всички страни, където компанията оперира, в това число и България.

Тази година в страната беше единен информационният бизнес на организациите за електронна търговия Isobar Commerce и Live Area под марката Merkle. Така услугите на новото обединяване се разрастват, а с тях и портфолиото на организацията. Целта на екипа в София е да порасне до над 400 души до края на годината от 350 сега и офисът да се трансформира в централа на Merkle в региона на електронната търговия.
Новото обединяване
Групата на dentsu по света обичайната се разраства посредством придобивания. Така преди шест години компанията купи мажоритарен дял в американската организация за разбор на данни и маркетинг пърформънс Merkle. Брандът навлезе на българския пазар след решението на групата да сплоти организациите си в региона на електронната търговия и под шапката на Merkle към този момент са Isobar Commerce и Live Area. Начело на новото обединяване застава Любомир Чолаков, който преди този момент беше ръководещ шеф в Isobar Commerce. " Дейността ни не се трансформира - работим по световни търговски стратегии на интернационалните клиенти. Live Area добави портфолиото ни с марки като Le Creuset и La Prairie. Агенцията ни добавя и с опита си в региона на дизайн прекарването на потребителите и тактиката за развиване на комерсиалните платформи ", разяснява пред " Капитал " Чолаков. Портфолиото от клиенти включва още АSDA, Clarins, Zwilling, Birkenstock и други За набирането на нови бизнеси компанията общоприетоо взе участие на състезания, като се съревновава с организации от целия свят.

По думите на Чолаков, измежду най-търсените услуги е построяването и ръководството на търговски онлайн платформи. " Търсят се и периферни услуги като маркетинг автоматизация, привличане на клиенти на платформата, създаване на общественост, стратегии за преданост и други ", добавя той. " Крайната ни цел да е осъществяваме продажби и да поддържаме постоянни уеб сайтове, изключително по време на огромни събития, като да вземем за пример черен петък. Ако нагледно към 100 хиляди души влизат дневно в уеб страницата на adidas в Съединени американски щати, когато има специфични събития, като стартирането на нова сбирка да вземем за пример, трафикът скача 7-8 пъти и се извършват стотици транзакции в секунда. Сайтът и цялата система зад него би трябвало да устоят този поток ".
Реклама Тенденциите в онлайн търговията ще бъдат един от акцентите на конференцията Ecommerce and Retail Summit, която ще се организира на 2 юни 2022 година в Sofia Tech Park в хибриден формат, който разрешава и наличие онлайн, и следене от отдалеченост. Билети и повече информация за събитието можете да видите на и във. Ръст на екипа и на приходите
Екипът в България под новото обединяване Merkle наброява към този момент над 350 души, като единствено за първото тримесечие на годината компанията е назначила близо 80 индивида с инженерен профил. " Това се дължи главно на клиента ни adidas. Работим върху нова версия на японския им уебсайт, който е голям като бизнес и ни трябваха в допълнение хора ", изяснява Чолаков. Плановете на компанията са до края на годината екипът на Merkle да бъде от малко над 400 индивида.

От началото на февруари сдружението " Айсобар комърс " е преименувано към този момент на " Мъркъл " с доходи за 2020 година в размер на 18.9 млн. лева Към него следва да се влее и сдружението " ЛайвЕриа Глобъл Сървисиз България ", което регистрира оборот от 5.1 млн. лева " В началото на пандемията всички стопираха за две седмици вложенията си. След това обаче видяха, че онлайн пространството е единственото място, където може да се осъществя напредък. От тогава растежът на бизнеса ни не е спрял, единственото ни ограничаване е намирането на хора ", споделя Любомир Чолаков. По думите му през 2021 година бизнесът пораства с 25%, а тази година упованията са да регистрира най-малко 15% растеж.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР