В конкуренция с рейсовете железниците ще возят до шест града

...
В конкуренция с рейсовете железниците ще возят до шест града
Коментари Харесай

БДЖ ще вози с 20 минути по-бързо до 6 града

В конкуренция с автобусите железниците ще возят до шест града с 20 минути по-бързо. От средата на декември, когато влиза в действие новият график за придвижване, пасажерите ще стигат ускорено до Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Благоевград и Горна Оряховица.

В опит да усили приходите управлението на железниците е насила и да обезпечи по-добро обслужване на пасажерите. Затова при част от влаковете, в които се возят най-вече пасажери, ще се понижи времето за пътешестване. Но неналичието на 20 локомотива ще продължава да пречи за осъществяване на разписанието и БДЖ ще влезе на сакат крайник в новия график, който ще влезе в действие от 15 декември. От 20 дни има прекъсване на влаковете със слаб пътникопоток, само че те ще бъдат възобновени от 20 октомври, дават обещание шефовете на железниците.

Няма кадрова рецесия с машинистите, счита управлението на " Холдинг БДЖ ". В товарните транспорти работят 545, а 947 са машинистите в пътническите, от които са напуснали 32-ма за няколко месеца. Натоварването им е огромно поради неприятни планове на нарядите, които ще бъдат усъвършенствани. Така ще намалее изключителният им труд, само че ще повлияе и на възнаграждението им, което сега е 1500 лв. на месец, изясни изпълнителният шеф на холдинга инж. Никола Василев.

Сред проблемите пред железниците са дефицитът на части за ремонт, които не са поръчвани три години. В момента има локомотиви, които престояват над 200 дни в ремонтна активност. За да се оправят с неналичието на машини, с изключение на с взетите назаем от товарното си отделение локомотиви, БДЖ ще пусне процедурата за кратковременен наем на двигателна сила от оператори от България. Между 8 и 10 локомотива дружно с машинистите ще влязат " на работа " в железниците, само че това ще коства по-скъпо на БДЖ, в сравнение с да ремонтира своите машини поради спомагателни разноски като поддръжка и застраховки.

Ето за какво до две седмици би трябвало да стартира и процедурата по дълго чаканите както за чиновниците, по този начин и за пасажерите нови влакове. Те ще бъдат поръчани с гаранционна поддръжка и образование от страна на производителя. За гарантиране на употребата им ще се изисква доставчикът им да обезпечава елементи най-малко 15 години

Освен образование на чиновниците ще се търси производителят на новите влакове да сътвори и нови депа за ремонт в България. Планът е крайградските линии да покриват от мотрисите " Сименс ", на които ще се направи ремонт за идващите 15 години. За междинните линии с разстояние 250 – 300 км, като направления сред столицата и Пловдив, от града под тепетата до Бургас, и от Горна Оряховица до Варна, ще се закупят нови влакове със скорост до 160 км в час.

За дългите направления ще се търси вид за нови локомотиви и вагони. Така железниците ще бъдат по-гъвкави поради другия брой пасажери в студените и топлите месеци. Тези машини ще може да се употребяват и за осъществяване на интернационалните влакове, за разлика от мотрисите, които не могат да излизат от България. Тези решения важат за Южна България, само че

Северна България ще продължава да бъде обслужвана по-лошо както поради на липса на инфраструктура, по този начин въобще на проекти за жп развиване на района. Средната скорост ще бъде ниска, сред 50 и 70 км в час. Там работа ще продължава да дават старите локомотиви " Шкода ", които дружно с вагони ще преминат капитален ремонт. От сегашните 120 локомотива главно възобновяване ще има за 30 и по този начин ще бъде продължен животът им с най-малко 10 години съгласно проектите на железницата.

Поръчка на втора употреба вагони от Германия пък ще подсигури спомагателни места. Процедурата за покупката им също би трябвало да бъде пусната напълно скоро, най-малко 30 вагона търси управлението, единичната цена е сред 25 000 и 30 000 евро за брой.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР