В книгата Аз обичам самата любов. Избрана лирика поезията на

...
В книгата Аз обичам самата любов. Избрана лирика поезията на
Коментари Харесай

Любовта - голямата тема у Багряна Том с избрана лирика на именитата поетеса издава Колибри

В книгата " Аз обичам самата обич. Избрана поезия " поезията на Елисавета Багряна доближава до българския четец по необикновен метод. Целта на съставителството е да я открием за себе си, (пре)прочитайки я. Съдържанието обгръща всички значими текстове на поетесата, въведени като чиста лирика: линеарен текст без начало и до безкрайност. Художественото оформление на изданието на " Колибри " е дело на Кирил Златков. Предговор и съставителство - Людмила Малинова-Димитрова и Людмил Димитров.

Въпреки че хронологията на възникването на творбите е непокътната, те не са подредени съгласно вътрешните социокултурни и екзистенциални стадии и контексти, в които са оповестени. Премахнати са всички прагове на рецепцията, които биха могли да я обременят идеологически: граници (рамки), дати и пояснителни бележки - и творбите са поднесени в пределно отворен и безграничен режим на четене (което може да тече и в противоположна поредност - откъм гърба напред). Важно е художественото схващане на Багряна, породило тази хармонична, тревожна, тук-там минорна и мощно рефлективна поезия, да култивира у читателя придирчив усет и българският език да бъде усетен през неговите сакрални звукови трептения, показват издателите.

Лириката, намерила място в сборника, търси отговор на въпросите " Коя Багряна не познаваме? " и " За коя Багряна нормално не се приказва? ". Голямата тематика у Багряна, несъмнено, е любовта и на нея са подчинени - от нея произтичат - всички останали тематики: пътешествията, рискът, полетът, надмогването на гравитацията със или без " птица с моторно сърце ", самотата, споменът... Главният концепт на поетическото й схващане е, че влюбеният човек е извънположен по отношение на света. Багряна е освен и не просто " Стихии ", " Кукувица " или " До моя наследник на фронта ": тя е елитарен създател, който може да бъде четен от всекиго - в действителност най-труднопостижимата амбивалентност в нечий креативен развой.

Елисавета Багряна (псевдоним на Елисавета Любомирова Белчева) е поетеса, авторка на детски книги и преводачка, родена през 1893 година в София. Сътрудничила е на разнообразни медии - " Вестник на дамата ", вестниците " Лик " и " Литературен конгрес ", списанията " Съвременник ", " Златорог ", " Изкуство " и други. Утвърждава се като стихотворец с издаването на първата си книга " Вечната и святата " (1927). Дългият креативен път на Багряна минава през разнообразни идейно-художествени търсения и обрисува няколко нейни преображения. Стилът й е комбиниране сред традиция и модерност. Стиховете на Елисавета Багряна са преведени на 30 езика и издадени във Франция, Чехословакия, Югославия, Румъния, Италия, Швеция, Полша и др.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР