В Кипър днес се отбелязват църковния празник на Свети Дух.

...
В Кипър днес се отбелязват църковния празник на Свети Дух.
Коментари Харесай

`Литургия, шествия и водосвет за Свети Дух в Кипър

В Кипър през днешния ден се означават църковния празник на Свети Дух. Според най-разпространения бит всички би трябвало да се намокрят в морето или като се пръскат и заливат с вода, като знак на пречистването на тялото и душата.

Денят на Свети Дух е формален почивен ден в Кипър и е изпълнен с доста прояви във всички крайбрежни градове.

Празникът стартира с божествена литургия, шествия и водосвет. В морските води ще бъде хвърлен Светият кръст, като церемониите за тяхното освещаване притеглят доста хора.

В националната традиция денят на Свети Дух се отбелязва и като ден на Потопа, така наречен Катаклисмос, по тази причина ритуалът изисква всички да се намокрят.

Днес е и кулминационната точка на тридневния Фестивал на Потопа, поради чиято богата стратегия от събота в крайбрежните градове всеобщо се стичат локални и задгранични туристи.

В последния му ден са включени доста водни надпревари, музика, танци и занимания. Фестивалът ще приключи довечера с огромни концерти на звезди на кипърската и гръцката музика.

Въпреки, че с празничните прояви се уважава водата, язовирите не „ оправдават “ името им. В момента те са запълнени до 65% от размера им при 87% през предходната година. През седмицата и през уикенда на острова избухнаха и редица пожари.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР