В Кърджали започва внос на работна ръка заради липсата на

...
В Кърджали започва внос на работна ръка заради липсата на
Коментари Харесай

В Кърджали започва внос на работна ръка

В Кърджали стартира импорт на работна ръка поради неналичието на служащи. В едно от предприятията в града към този момент чакат първите 10 от общо 80 украинци. В същото време над 2 хиляди души личен състав в заведения за хранене и заведения се чака до края на месеца да заминат в чужбина поради у нас. От локалната асоциация на ресторантьорите не знаят от кое място ще намерят нови хора, когато заведенията отворят на 1 март.

Предприятието за произвеждане на хидравлични цилиндри в Кърджали е първото в региона, приело задгранични служащи. Те са от Украйна и към този момент са 10 души. В идващите седмици се чакат още 70. Компанията има филиали в няколко обитаеми места в региона и на всички места има недостиг на дипломиран личен състав. Наскоро е открит нов индустриален завод и това евентуално е повода да стартира импорт на служащи, разяснява пред БНР Иванка Караколева, районен ръководител на КНСБ. В синдиката нямат терзания за този метод на асортимент на фрагменти, тъй като това е пътят, когато няма кой да работи:

„ Глобализацията, за която приказваме от години, е това. Много наши квалифицирани служащи работят в Германия, във Франция, в Италия, в Англия. Излизат посредством организации по трудов контракт и работят. Защо да не дойдат и при нас, откакто ни липсва квалифицирана работна ръка и има апетит за такива експерти? Да затваряме предприятието ли “.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Близо 2700 компании са кандидатствали досега посредством Националн...

КНСБ ще инициира среща с управлението на предприятието, с цел да помогне на чужденците да се приспособяват в първите дни от пребиваването им у нас.

Пред неналичието на работна ръка към този момент са изправени и притежателите на заведения. Те са затворени от три месеца и са натрупали десетки хиляди левове загуби. Доста хора от личния състав напущат, без да дочакат обектите още веднъж да отворят на 1 март.

„ Има една неустановеност,. С едни 480 лв. на месец за затворените от страната бизнеси, на човек… Има хора, които си хранят фамилиите, разчитат напълно на такива приходи, от този отрасъл. Нормално е да търсиш други други възможности “, счита Данаил Дялков, притежател на пицария в Кърджали, която сега работи единствено с доставки по домовете. Само за месец и половина трима от неговите квалифицирани служащи са отпътували за Германия.

„ В момента в чужбина търсели ужасно доста служащи за доставки и потеглиха. В строителството също се търсят хора “, уточни той.

Собственици на заведения не имат вяра, че ще отворят на 1 март, както разгласи министър председателят. Притеснението е, че до тогава броят на инфектираните може да се усили фрапантно и да не се стигне въобще до повдигане на възбраната. Но даже и да отворим, действителен е рискът да няма с кого да работим, признава Данаил Дялков.

„ Търсим хора сега. Тези, които отпътуваха, ще би трябвало да ги заменя с други. Трябва да образоваме занапред хора, които в никакъв случай не са се занимавали с тази сфера. Имам сътрудници, които наемат готвачи от Турция, няма готвачи. Може би това ще бъде идната ни крачка. Иначе би трябвало да затворим, а пък сме теглили заеми “, показа предприемачът.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР