В живота ни има моменти, когато ни е трудно, когато

...
В живота ни има моменти, когато ни е трудно, когато
Коментари Харесай

Да поговорим с детето за секса

В живота ни има моменти, когато ни е мъчно, когато ни е занимателно, когато боледуваме, когато честваме. Има моменти, в които сме изправени пред хиляди въпроси, на които се опитваме да намерим решение, съвет, помощ. Има въпроси и случки, които обаче избираме да не обсъждаме, да не разясняваме, да не споделяме, даже се опитваме да ги скрием и да се вършим, че те не съществуват. Вероятно нашите родители, баби, че и прабаби също не са знаели вредата от премълчаването на тези толкоз деликатни тематики и въпроси. Дали по този начин е по-лесно или просто по този начин сме научени, това е без значение. Важно е да се стремим да поправяме тези " неточности ".

Много родители се затрудняват, когато настъпи мигът, в който децата им стартират да задават въпроси от региона на секса и по какъв начин се появяват бебетата. С уклончиви отговори или измислена история мама и баща някак си съумяват да излязат от неловката обстановка. Какъв е шокът обаче, когато точно тези мама и баща заловен малчугана да играе на „ лекар “ с другарчето си. Внезапната реакция нормално е: „ Ама вие какво вършиме? Ще забраня на Лили да идва у нас на посетители, в случай че играете на тези неща! Още сте дребни. Срамота! Няма ли на какво друго да играете? “

O, не, не мислете, че децата са прекомерно дребни и не му е времето. Децата сред 3 и 6 годишна възраст са към този момент задоволително зрели с цел да може с елементарни думи и пояснения да им се пояснят тези по този начин вълнуващи ги тематики и усеща. Много родители изпитват стеснение да приказват за секс с децата си, не разрешават им да гледат подиуми с целуваща се двойка или напряко ги изпъждат в другата стая в такива моменти. Разбира се става въпрос за неща в рационална граница. Не си поставяйте за цел, че ето " през днешния ден е денят " и да хванете дребният любопитко за ръка и с церемониален звук да му заявите: Боби, през днешния ден ще си поговорим за секса и любовта! “. ставете всичко на случайността. Когато се появи моментът и малчуганът разгорещено ви обсипе с въпроси, просто му отделете няколко минути и умерено му разкажете. Разглеждайте този въпрос доброволно като всеки различен. Ако се затруднявате може да потърси в книжарниците подобаваща брошура. Вече има много разнообразна литература по тези тематики.

Много създатели, експерти, родители безусловно считат мастурбацията за нещо гнусно, нездравословно и болестно. Разтревожени те не разрешават на детето да изследва тялото си. Детето обаче изследва половите си органи както всяка друга част на тялото - ухо, ръка, пръсти и така нататък Мастурбацията се появява чак през юношеската възраст, когато половите органи са изцяло развити. Да споделяме, че едно три или четири, или даже шест годишно дете мастурбира е извънредно несвоевременно. Когато е било по-малко то е правело това от чисто любознание. Но в този момент осъзнава, че става въпрос за нещо по-различно. То изпитва наслаждение докосвайки половите си органи и в това няма нищо неоправдателно и неверно.

Какво да вършиме, когато детето ви постъпва по този начин?
Ами просто го оставете да го прави без да казвате нищо. След време ще насочи вниманието си към друго нещо. Ако пък доста ви тормози и виждате, че се случва постоянно, може да се опитате да го разсеете с някоя играчка или да му предложите някаква занимателна и забавна игра. При всички случай се старайте да запазвате успокоение и хладнокръвие. Ако пък сварите групова игра на „ лекар “ както нагоре загатнах, не се паникьосвайте, не наказвайте и не ругайте децата. Кажете им, че разбирате любознанието им, само че могат да продължат да играят на нещо друго и им помогнете да измислят нещо забавно и друго.

Разбира се, ще се сблъскате и с родители, които твърдо са решили, че това е неправилно и тяхното дете не трябва да взе участие и да играе в такива игри и занимания. Може даже да се обидят, че вашият Сашко учи на „ нелепости “ Ани. Тогава е добре да поговорите с детето си и да му споделите, че вие разбирате и подкрепяте неговото любознание, само че ще е по-добре да играе на това самичък или с някоя кукла.

Иска ми се да споделя и още нещо обвързвано с тази тематика, а то е неизбежният въпрос: „ А по какъв начин се появяват бебетата? “. Това е много внимателен въпрос, само че няма ужасно и тук могат да се дадат задоволително простички и приемливи отговори. Много подобаващ миг в такива обстановки е, когато една жена е бременна и чака още веднъж дете. При подобен въпрос най-простичкото е да кажем, че бебетата идват от майката. Разбира се това не е задоволително. Може да се опише, че бебетата порастват в коремчето на мама в особено мехурче, което последователно нараста с порастването на бебето по тази причина и на мама корема пораства. За начало това може и да е задоволително за дребните деца, само че по-късно те ще желаят да узнаят повече. Отговаряйте с къси и ясни фрази. Друг въпрос може да е: „ Ами по какъв начин се е появило бебето в корема? “.Този въпрос е сложен и евентуално доста родители са се сблъсквали с това какво тъкмо да кажат. Подходящо би било да се изясни на детето, че баща има специфични семенца, скрити на несъмнено място в тялото му, които попадат у мама, когато те се прегръщат и целуват в леглото. И несъмнено не на последно място е въпроса обвързван с това " Как и от кое място излиза бебето, когато би трябвало да се роди ".Тук може да насърчите детето да ви опише какво мисли то с цел да сте наясно какъв брой и какво знае. Много дечица си мислят, че бебетата излизат през корема с прорез или от пъпа на мама.Тогава му кажете, че всяка жена има дребна специфична дупчица, която е доста еластична и преди да излезе бебето тя се уголемява задоволително с цел да мине то през нея. След това тя се свива.

Като за начало това е задоволително за дребните откриватели, а и за вас самите. Разбира се децата не се задоволяват елементарно единствено с едно или две пояснения. Те ще питат още веднъж и още веднъж, ще уголемяват своя кръг от въпроси и ще ви изненадват с въображението си. Не им се присмивайте, не ги порицавайте, а им се възхищавайте и обогатявайте знанията им с верни образци и отговори. Ние, като родители, би трябвало да създадем по този начин, че нашите момчета и девойки да изградят едно крепко отношение към сексуалността.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР