В историята на XX век берлинският Потсдамер плац е натоварено

...
В историята на XX век берлинският Потсдамер плац е натоварено
Коментари Харесай

Стената, която Роджър Уотърс бутна преди 30 години

В историята на XX век берлинският " Потсдамер плац " е натоварено със символизъм място. Оживено от интернационалната атмосфера в Берлин на 20-те, площадът се трансформира в космополитния културен център на града. Но единствено няколко години по-късно обстановката се трансформира трагично: " Потсдамер плац " е опустошен във Втората международна война, а Хитлер се крие в бункера си наоколо. След войната съдружниците разделят покорения град, прекарвайки линията сред Източен и Западен Берлин тъкмо през площада. След построяването на Берлинската стена той остава на ничия земя. 

Прези 30 години значимостта на това място набъбна още: таман там Роджър Уотърс от " Пинк Флойд " изнесе своя именит концерт " Стената " по-малко от година след обединяването на Германия, написа " Дойче веле ". 

" Това не е нацистки протест, нито конференция за повторното обединяване на Източна и Западна Германия ", по този начин немското списание " Шпигел " означи събитието в края на юли 1990 година Вместо това става дума за благотворителен концерт с огромни пропорции. Четири седмици и шестстотин души екип са нужни, с цел да построят на " Потсдамер плац " високата близо 200 метра сцена. Организаторите докарват кранове, които да свижат гигантските марионетки, част от шоуто. Хеликоптери, духовият оркестър на Червената войска и гост-включвания от митове като Брайън Адамс, Синди Лопър и емблематичната немска рокгрупа " Скорпиънс " способстват за размаха на шоуто. 

В песента от албума The Wall основният воин Пинк споделя: " За какво са ни в този момент празните пространства, които изпълвахме с диалог? "

Този стих добре разказва провокациите, пред които се изправи обединена Германия през 1990 година След толкоз години на разделяне и систематична борба сред Изтока и Запада, по какъв начин двете страни да поддържат връзка между тях?

30 години по-късно отговорът е явен: посредством рокспектакъл, който показва споделената действителност на страна, която единствено в рамките няколко месеца още веднъж ще бъде обединена. В него вземат присъединяване 350 000 души жива аудитория и стотици милиони пред тв приемниците си по целия свят. 

Първоначално не е ясно дали концертът ще бъде сполучлив: през 1990-а албумът е към този момент на 11 години. Издаден през 1979 година, The Wall бележи забележителна стилова промяна за " Пинк Флойд ", само че е единствено добавка към техния величествен и преди този момент триумф. Преди концерта в Берлин " Стената " е продадена в 19 милиона копия и е изпълнявана 31 пъти онлайн - в Съединени американски щати, Лондон и Дортмунд. Стои в основата и на едноименния филм мюзикъл от 1982 година с присъединяване на Боб Гелдоф.

Днес The Wall към момента държи върха за най-продаван двоен албум в историята и е един от 30-те най-продавани албума въобще. Но този триумф предизвиква и разпада на групата. Роджър Уотърс написва множеството песни в албума и упорства за цялостен креативен надзор. Това води до яростни разногласия с останалите членове и Уотърс напуща дефинитивно през 1985-а.

Когато при напускането го питат в изявление дали още веднъж би изпълнявал рок-операта си онлайн, той дава отговор изрично: " Не ". Можело да си намерения, в случай че Берлинската стена падне. 

Пет години по-късно това се случва: и на Уотърс неотложно е изпратена телеграма. Британската фондация  " Memorial Fund for Disaster Relief " го кани за присъединяване в благотворителен концерт на мястото. 

Роджър Уотърс събира група, която да замести някогашните членове на " Пинк Флойд ", и дружно с тях извършва още веднъж Another Brick in the Wall - историята за дребния Ринк, чийто татко отпътува на война и в никакъв случай не се връща. 

Макар че символичната стена на контузията и паметта може да има доста разнообразни проявления, само че концерта през 1990-а тя има единствено едно: 170 метра дълга и 20 метра висока, стиропорената стена, издигната за шоуто в Берлин, символизира мъчителните мемоари, разграничените биографии, идеологическата самоизолация в немската история.

Финалът на концерта може да се пояснява като групова психотерапевтична сесия за сплотяваща се Германия. В края на двучасовото шоу, с думите " tear down this wall ", Стената пада. Тълпата полудява. Въпреки че шоуто е нарушавано от проблеми със захранвенето и неприятен тон, това единствено дребни неудобства на фона на едно историческо събитие. Публиката на " Потсдамер плац ", също както и феновете пред тв приемника в домовете си, не участваха просто на рокконцерт - дружно, те още веднъж събаряха Стената. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР