В исторически план литературата винаги е била мястото, където хората

...
В исторически план литературата винаги е била мястото, където хората
Коментари Харесай

Салман Рушди – между Изтока и Запада

„ В исторически проект литературата постоянно е била мястото, където хората са отивали да намерят истината ”, казва Салман Рушди . Близо 50 годишната му литературна кариера е белязана от огромни триумфи, смъртни закани и живот подложен на стрес. Преди съвсем година (през август 2022) преди литературна среща против писателя е осъществено нападение, животът му беше в заплаха и прекара половин година в болница.

„ Бих могъл да напиша доста уплашени книги – романи, които заобикалят нещата, тъй като да вземем за пример се безпокоя по какъв начин хората ще реагират. Но и сега има доста такива книги. Не и моята обаче. Целта на изкуството е да носи наслада “, сподели той пред The New Yorker през февруари тази година във връзка излизането на 15-ата му книга, приключена малко преди  покушението. Той загуби зрението на едното си око след офанзивата, само че все пак споделя, че в този момент вижда повече.

Още с втората си книга “Среднощни деца ” Салман Рушди печели през 1981 година най-престижната английска литературна премия " Букър ".  През септември 1988 година от щемпел излиза и творбата, която трансформира  живота му –  “Сатанински строфи ”.  Романът провокира отвращение измежду мюсюлманите, наличието е прието за богохулно и обидно за вярата. Година след публикуването на книгата тогавашният висш водач аятолах Рухола Хомейни издава фетва – декрет, призивен за убийството на писателя против огромна парична премия. В резултат на това Рушди прекарва съвсем десетилетие в укриване и под защита. През първите 6 месеца сменя 56 жилища и не споделя на децата си къде живее.

Ахмед Салман Рушди е английски публицист от индийски генезис. Уникалният му жанр, определян от критиците като вълшебен натурализъм, по несравним метод смесва мечти, митологични облици и действителност. Основна нишка на творбите му е по какъв начин се преплитат, разминават и допустимо ли е да се съберат и припокрият светът на Изтока и светът на Запада.

Във Англия той получава от кралицата рицарско звание за заслугите си към литературата, във Франция също е отличен с най-голямата литературна премия, определен е и за член на Американската академия за изкуство и литература. Член е на Британското кралско литературно сдружение, притежател на още голям брой награди и почетни университетски степени. Превеждан и скъп по целия свят, Салман Рушди е създател, чийто жанр не може да не ви покори с елегантността си. 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР