В Иран демонстративното неносене на забрадки все още е много

...
В Иран демонстративното неносене на забрадки все още е много
Коментари Харесай

Дързост по ирански - без забрадка и на колело


В Иран демонстративното неносене на забрадки към момента е доста рисково, изключително в провинцията. Но и в Техеран отпорът по отношение на така наречен " пазители на морала " изисква доста кураж.

Неотдавна видео в обществените мрежи разбуни духовете в иранския град Наджафабад. На него можеше да се види по какъв начин млада жена кара колело без кърпа на главата. В ислямската страна множеството дами носят чадор - черно було за цялото тяло, което разрешава да се види единствено лицето. Кадрите провокираха митинги в града, а няколко дни по-късно младата жена беше задържана за накърняване на религиозните усеща, заяви губернаторът на Наджафабад. " Тя е знаела, че ще бъде задържана ", сподели за Дъждовни води правозащитничката Азам Янграви, членка на самодейност, която е срещу наложителното носене на забрадки.

Косите и телата би трябвало да останат скрити

От Ислямската гражданска война през 1979-а година насам девойките и дамите в Иран са длъжни да носят забрадки и дълги палта, с цел да прикриват косите си и формите на тялото. От 40 години в Ислямската страна съществуват и така наречените " пазители на морала ", които наблюдават за това да няма дами, обличащи се непочтено. Нарушителките рискуват освен да бъдат задържани, само че и да се сблъскат с проблеми в учебно заведение или в университета, при търсенето на работа - управляващите завеждат за всяка от тях досие, което може да се окаже сериозен проблем.
Редакцията предлага
И въпреки всичко смели дами не липсват: през декември 2017-а година млада иранка се покатери на едно електроразпределително табло в центъра на Техеран, смъкна демонстративно забрадката си, завърза я на дървена пръчка и я развя над главата си. Разбира се, тя беше задържана незабавно, а полицията разгласи, че имала душевен проблеми.

Промяната е допустима

Азам Янграви също е била задържана след сходна акция и по съкратената процедура е била наказана на три години затвор. Съдията постановил лишаване на родителските ѝ права и упорствал даже да даде 5-годишната ѝ щерка на наркозависимия ѝ някогашен брачен партньор. Малко преди да влезе в пандиза, Янграви съумява да избяга с дъщеричката си в Турция, а оттова - да емигрира в Канада.

Радетелката за правата на дамите Мансуре Шоджае също е била принудена да напусне Иран поради репресии след сходни прегрешения и през днешния ден живее в Нидерландия. Тя е измежду инициаторките на акцията " Един милион подписа за пълноправие " и е съоснователка е на уеб страницата The Feminist School. " Някои активистки не имат вяра, че съпротивата против носенето на забрадки може да реализира нещо и, че напредъкът се предшетва от голям брой дребни стъпки ", споделя тя за Дъждовни води. От една страна те имат право, само че пък дейностите на смелите дами окуражават останалите. " Подобни акции се нуждаят от разпространение и тъкмо от това се опасява апаратът на властта ", прибавя Шоджае.

Междувременно от ден на ден иранки дръзват да носят забрадките си на раменете. Особено в 17-милионната столица Техеран това наподобява към този момент се е наложило като наклонност. Там все по-често могат да се видят и дами да карат колело, което също е неразрешено, в случай че нямат компаньон. В същото време и от ден на ден дами биват задържани поради отхвърли да покриват главите си и те елементарно могат да останат и трайно в пандиза.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР