В интернет няма норми и правила на поведение, които биха

...
В интернет няма норми и правила на поведение, които биха
Коментари Харесай

Моето дете проявява агресия

В интернет няма правила и правила на държание, които биха помогнали на детето да оцени своите дейности. То постоянно изрича гневни думи, само че не схваща следствията, тъй като не вижда реакцията на другия.
Психологът Вита Хан споделя пред Deti. Mail.ru. как да говорите с детето си за онлайн експанзията и да му помогнете да съблюдава избрани правила.
Както офлайн тормозът, по този начин и кибертормозът са прояви на експанзия. Има доста аргументи тя да се отключи: тревога, прочувствен стрес, неспособност за изложение на страсти.
Децата могат да провеждат тормоз, пробвайки се да завоюват почитание от съучениците си или от боязън да не станат жертва.
Ситуацията с кибертормоз поражда на първо място, тъй като няма характерни правила за взаимоотношение в Интернет.
Хлапето, което демонстрира експанзия, в това число в интернет, постоянно го прави не от завист, а тъй като не може да се оправи по различен метод. Често то не знае по какъв начин да показва страстите си, не схваща какво се случва с него и не знае по какъв начин да работи.
Самото дете страда от личното си държание, само че не може и не знае по какъв начин да го промени.
Задача на възрастния не е да попречи на детето да изрази гнева си. С гнева няма проблем. Целта на възрастния е да му помогне да разбере личните си страсти и да го научи да ги показва, без да наранява себе си и другите.

Как да започнете диалог с детето си за онлайн експанзията.

1. Бъдете на страната на детето. Подкрепете го и му обяснете, че ще бъдете там във всяка обстановка и желаете да то да не ругае и да не нагрубява. Заедно обсъдете обстановката и помислете какво да вършиме.

2. Не го наказвайте. Най-вероятно детето не демонстрира експанзия съзнателно. Затова няма да може да спре, нито единствено да се „ поправи “. В този случай наказването може да провокира още повече яд, което значи повече експанзия. Защото детето към момента не се е научило да се оправя със мощните страсти.
Понякога то просто не схваща, че предизвиква щета с думите или дейностите си: мисли си, че всички се майтапят по този начин и че това е занимателно. В такива обстановки си коства да говорите с него и да му обясните, че шегата би трябвало да забавлява всички, а не да наскърбява или да направи някого комичен в очите на останалите.

3. Не оказвайте напън. Хлапето може да не е готово за този диалог или може да му би трябвало време, с цел да показа възприятията си с вас. Ако почувствате мощна опозиция, отложете диалога и предложете да се върнете към този въпрос малко по-късно. Кажете му, че постоянно сте подготвени да обсъждате.

4. Не нарушавайте персоналните му граници, в случай че то отхвърля контакт. То може да не желае да показа казуса с вас. И това е обикновено.
Не четете кореспонденцията и бележките му, не влизайте в профила му – по този начин можете да загубите доверието му и ще е доста мъчно да си го възвърнете.

5. Не обвинявайте, а задавайте въпроси. Дори в случай че към този момент сте наясно със обстановката, оставете детето да ви каже по какъв начин наподобява тя от неговата позиция. Не подценявайте и не отричайте думите му, даже в случай че ви се коства, че то не споделя истината. Задавайте въпроси за детайлности, в които се съмнявате.

6. Не давайте оценки и не обобщавайте. Кажете на детето си, че сте видели в Instagram или сте чули какви думи употребява по време на онлайн игрите. Без да давате оценки. Кажете му: Чух че по време на компютърна игра използва нецензурни думи по отношение на други играчи.
Споделете вашите усеща и терзания от това. В този миг е значимо да говорите съответно за дейностите, а не за личността на детето.
Попитайте го по какъв начин се усеща и какви може да са аргументите за думите му.

7. Предложете разнообразни разновидности за помощ. Може да е мъчно за детето да каже всичко на глас – предложете му да го напише на лист и по-късно го обсъдете дружно. Ако то е малко, можете да възпроизведете обстановката под формата на игра.
Предложете му да си говорите там, където за него е комфортно да споделя: да вземем за пример вкъщи или до момента в който се разхождате.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР