В градове в Северно Косово с преобладаващо сръбско население днес

...
В градове в Северно Косово с преобладаващо сръбско население днес
Коментари Харесай

В Северна Косово се провежда референдум за отстраняване на албанските кметове

В градове в Северно Косово с преобладаващо сръбско население през днешния ден ще се организира референдум за отзоваването на албанските кметове, определени при едвам 3% интензивност преди година.


Кметовете, предмет на референдума, бяха назначи през април 2023 година след общински избори, бойкотирани от косовските сърби, които по-късно излязоха на улицата, с цел да попречат на новите градоначалници да извършват функционалностите си.

Няколко десетки бойци на НАТО бяха ранени при тези демонстрации, някои от съществено.

Тази зима най-голямата сръбска партия в Косово, " Сръбска листа ", съумя да събере задоволително подписи в общините Звечан, Северна Митровица, Лепосавич и Зубин Поток, с цел да призове за референдум.

Днес хората ще би трябвало да отговорят на въпроса: „ За или срещу освобождението на кметовете на общините: Лепосавич, Зубин поток, Звечан и Северна Митровица? “

Избирателните секции отварят в 7:00 ч. сутринта локално време (08:00 ч. българско) и да затворят 12 часа по-късно.

Ако допитването реализира задачата си, президентът на Косово Вьоса Османи ще свика нови избори.

Призив за протест

Но от сигурна победа преди няколко седмици, обстановката се трансформира в политическа и логистична неразбория: сръбските управляващи приканиха жителите да бойкотират гласуването едвам 15 дни преди плануваната дата.

„ Нашата позиция е да не участваме в референдума, призован от министър-председателя на Косово Албин Курти, тъй като той направи всичко допустимо гласуването да се провали “, твърди партийният водач Златан Елек, представен от Агенция Франс Прес.

Министърът на администрацията и локалното самоуправление на Косово Елберт Красничи сподели от своя страна: „ Това е опит на Сръбска листа да вземе сръбската общественост за заложници, само че той ще се провали и процесът няма да спре. “

Комисията трябваше незабавно да откри средства за отваряне на изборни секции, откакто 33 учебни заведения отхвърлиха да провеждат гласуването - сръбските шефове на съответните заведения обясниха, че към този момент са планувани културни действия всеки уикенд от месец април. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР