В града на улиците прави и талантливите поети“ - както

...
В града на улиците прави и талантливите поети“ - както
Коментари Харесай

Започнаха Есенните литературни дни в Стара Загора

„ В града на улиците прави и надарените поети “ - както приключва стихотворението „ Град “ на Таньо Клисуров, бяха тържествено открити Есенните литературни дни. Своеобразно начало бе сложено с отчитането и награждаването на спечелилите от X Национален конкурс за лирика “Акад. Николай Лилиев ”.

„ С голямо предпочитание и с доста труд възстановихме тази невероятна традиция, в нашия град да почитаме поетите с Есенни литературни дни. Ето, тази година, цялата палитра от стихосбирки, министър председатели на книги, показване на доста заглавия от техните създатели, филмите от поредицата „ Синелибри “, несъмнено и емблематичните състезания за лирика – всичко това дава разноцветност и разкрива скъпото благосъстояние на нашия град. Радвам се, че виждам и толкоз младежи в залата, които да попият тази магия, с цел да бъдат малко по-далеч от мишката и компютъра. Поздравления за всички участници, номинирани и наградени “, сподели пред гостите отрасловият зам.-кмет Милена Желева. Тя благодари на квалитетното жури, както и на домакините от Регионална библиотека „ Захарий Княжески “.
-->
Съвременни български създатели, навършили 18 години, имаха право да вземат участие в поетичното състезание. Тази година журито получи над 500 произведения от 173 създатели. Оценяващите бяха в състав Таньо Клисуров, Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов, Йордан Пеев. Те отличиха с първо място и специфичната премия на кмета на Стара Загора Галина Димитрова от Пловдив за стихотворението ѝ „ Град “. Лауреат на Фондация „ Космос – Димитър Брацов “ и притежател на второ място в състезанието е София Милева от Перник за творбата си „ Без срам “. Ненчо Добрев от Ямбол заслужи със стихотворението си „ Трева “ третото място и премията на НЧ „ Николай Лилиев-2005 “. Поощрителна премия получи Мария Андреева от Стара Загора за „ Не плачете мемоари “.  

Есенните литературни дни датират от 1972 година и бяха възродени след дългогодишно спиране. Повод Стара Загора да чества гения на майсторите на перото са имената, оставили ярка следа в българската и европейска литература. Над 80 знакови имена са родени или работили под липите в рамките единствено на век.

Атанас Капралов, член на журито и шеф на Национален книжовен музей – София, поздрави уредниците и участниците в тазгодишното издание на състезанието. “Безкрайно се веселя, че съм посетител на този по този начин прелестен град. Тук има добра симбиоза сред другите институти, свързани с културата. Атмосферата е доста специфична, Стара Загора диша с цялостни гърди и живее с изкуството. Пожелавам да продължи своя път и отсега нататък по този начин, тъй като за литературата времената не са от най-хубавите, само че хората на духа са тези, които да вършат всичко по силите си тя да се възроди и въздигне. България има своето почтено място и на Балканите, и в Европа “, показа той с публиката.

Националният конкурс за лирика в памет на акад. Николай Лилиев се провежда от Община Стара Загора, Фондация “Космос - Димитър Брацов ”, Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека “Захарий Княжески ” с поддръжката на НЧ “Акад. Николай Лилиев ” и НЧ “Даскал Петър Иванов ”.  

Гости на събитието в Регионалната библиотека бяха още Диана Атанасова, шеф на отдел „ Култура ” на Община Стара Загора, Маргарита Крумова, шеф на отдел „ Туризъм и юношески действия “, общински съветници, поданици и посетители на града, ценители на поезията и изкуството.  Есенните литературни дни не престават с богата стратегия до 28 октомври.   

Изпълнението на шест ръце на Мая Пенкова, Теодора и Тимотей Вълкови от Музикална школа „ Фортисимо “ при НЧ „ Родина “ получи бурни овации по време на откриващото събитие, както и музикалният привет на Вокална студия „ Усмивки “. 

 

П
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР