В големия град е често явление да се появят три-четири

...
В големия град е често явление да се появят три-четири
Коментари Харесай

Да отгледаш малък бизнес

В огромния град е постоянно събитие да се появят три-четири аптеки в непосредствена непосредственост, няколко козметични салона, няколко магазина за храни и питиета, за цветя, за дрехи…

Конкуренцията отсява и които останат, не престават бизнеса с години. Появяват се нови съперници, които като че ли са наели помещението със затворени очи и не са видели, че единствено на няколко метра различен от години развива сходна активност и кварталът е привикнал с него. Така при появяването на нов цветарски магазин, цветарят, с който всички са другари, сподели: „ Ще видите, че надали новият магазин ще оцелее. Колегата би трябвало да е доста по-добър от мен, тъй като той си купува всички цветя, а аз съм и производител. В конкуренция сме въпреки всичко и времето ще каже кой да остане “.  Какво се случва обаче в дребния град, какъв нов бизнес си коства? Какъв да е методът?

Пандемията промени настройките и посоката на придвижване към този момент не е единствено от дребния към огромния град, само че има и противоположен поток. Винаги има хора, подготвени да рискуват, като сложат началото на някакъв собствен бизнес. Повечето желаят това да стане с дребна инвестиция – първо, тъй като не разполагат с доста средства, и второ, с цел да не е огромен рискът. И първият въпрос в избора на сферата на активност е какво ще се търси. Затова е добре на първо време да се проучат настройките и потребностите на хората, живеещи там, където ще се откри бизнесът.

Анализирай

Търсенето на артикули и услуги може и да се сътвори, стига да има платежоспособна публика. За да развиете издирван бизнес, би трябвало да определите от какво се нуждае популацията. Някои ще кажат, че постоянно има ниша за поправки, ВиК и електротехнически услуги, строителен и железарски магазин, продажба на домашен химикали и консумативи. За да се разбере кое би било настоящо в този момент, би трябвало да се проучва съответния пазар. Търсенето на водопроводчици, електротехници, фризьори постоянно е налично. Всяко обитаемо място има своите специфики. Когато се обясни от какво действително има потребност, едвам тогава може да се провежда печеливш бизнес. Какво е преференциално да се продава в този момент? Сред продуктите с висок марж в огромния град са: софтуерни съоръжения, храни и питиета, бижута, цветя, услуги. Какво ще се търси в дребния град, е добре авансово да се откри.

Клишетата не работят

Има отзиви, че дребните обитаеми места не са привлекателни за начинаещи бизнесмени, защото няма по какъв начин да разчитат на огромни доходи поради рестриктивните мерки от мащаба. Това е частично правилно, тъй като разноските и заплатите там са по-ниски. Наемът или покупката на уместно помещение ще е при доста по-приемлива цена, а пазарът може да е надалеч отвън рамките на съответното обитаемо място. Динамиката е огромна, измененията стават бързо. Старите клишета към този момент не работят, в случай че вие не повярвате в тях, или в случай че не поискате да ги разбиете.

Светът да научи за вас

Популярен бизнес са салоните за хубост с необятен профил – фризьорство, маникюр и педикюр, услуги от козметици и масажисти. Шивашките услуги, ремонтът и реставрацията на мебели, поправката на обувки също има клиентела, защото в изискванията на растяща инфлация и лимитирани приходи хората са склонни да вдъхват нов живот на старите движимости, с цел да пестят. Но с цел да дойдат при вас, хората би трябвало за знаят за съществуването на вашата активност, това значи да сте дейни и да намерите подобаващ метод да стигнете до тях.

Предпазливи вложения

Всеки се радва на оптимални облаги с минимални вложения и запаси. Рисково начинание е в този момент да изградите своето първо индустриално дружество. Доходността първоначално най-вероятно ще е ниска, действителна облага ще има едвам след няколко години. Затова е по-добре да се насочите към сферата на услугите. Може да изберете подобаващ франчайз, който ще ви разреши бързо да стъпите на крайници. Ако имате добра концепция, може да създадете бизнес, изцяло нов за района. Но това зависи напълно от вашите умения и ползи, които ще са основни в неговото създаване и последващото развиване. Отваряйки лична пекарна в огромен град, бихте могли да имате триумф, само че какъв брой бързо ще си върнете инвестицията, зависи от редица фактори – какво, по какъв начин и на каква цена оферирате, местоположението, умеенето да притегляте и да задържате клиенти... След пандемията положителните заведения за хранене още веднъж са на мода, рекомендацията е да има някакъв акцент, който да е „ примамка “ за съответна клиентела – да вземем за пример, здравословно хранене.

Много хора желаят да печелят, само че без да харчат личните си пари. Не всеки обаче е в положение да го направи. Печеливш бизнес с минимални вложения може да се основе, в случай че стъпвате на някаква налична база и оферирате артикули лично произвеждане, в случай че действате като медиатор. Мрежовият маркетинг също е опция, само че се желае огромна мрежа от контакти.

Неограничените благоприятни условия

Преди да отворите личен бизнес, проучете кои са подобаващите бизнес хрумвания, като ги разгледате и през призмата на евентуалната доходност за съответното обитаемо място - по този метод можете да се предпазите от банкрут. Все по-актуални стават онлайн опциите, които уголемяват хоризонта, защото местоживеенето може да не е от решаващо значение. Важно е да имате добър интернет, както и всички нужни умения, с цел да развиете концепцията. Можете да притегляте клиенти, без да страдате от рестриктивните мерки на локалния пазар в границите на обитаемото място. Програмиране, цифров маркетинг, дизайн, счетоводство, онлайн магазин, обучения… ръководството на всяка от тези действия изисква да сте добър експерт в нея. Или в случай че имате учредителен и търговски усет, да наеме съответните експерти, а вие да се грижите за продажбите.

Притегателната мощ

Ако се установите в малко обитаемо място, би трябвало да има сигурност против обири, защото ще се постанова и да пътувате. За да има бизнес някъде, там би трябвало да има хора, и то платежоспособни. Предприемачи споделят, че съществуването единствено на храна и на „ покрив над главата “ не е задоволителна, с цел да задържи хората. Те би трябвало да виждат някаква добре вероятност да себе си. Нежно е да има и културен живот. Без музика, танци и изкуство, без действия, които да са опция за осмисляне на свободното време, селата и дребните градчета опустяват. Ако църквата действа, в случай че има духовно средище като читалището, в случай че са налични и други задържащи фактори, хората не просто ще поддържат връзката си с дребните обитаеми места, само че и ще намират прехранване там, ще основават бизнес и ще го развиват. Хората вършат мястото обитаемо.
Текстът е част от бр. 114 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР