В Германия продължават да имигрират повече хора от ЕС, отколкото

...
В Германия продължават да имигрират повече хора от ЕС, отколкото
Коментари Харесай

Германия вече не е толкова привлекателна за българите?

В Германия не престават да имигрират повече хора от Европейски Съюз, в сравнение с я напущат, само че ползата на европейците е надалеч по-малък спрямо годините преди пандемията. През 2022 година във Федералната република са пристигнали 480 хиляди жители на Европейския съюз. Същевременно 340 хиляди са я напуснали, сочат данните на Федерална работа за миграция и бежанци.

Най-много имигрират в Германия от България, Румъния и Полша

Ръстът в имиграцията е 2,8% спрямо 2021 година, само че преди шест години разликата сред броя на имигриралите в Германия и напусналите я е била шест пъти по-голяма.

Най-много европейци се местят в Германия от България, Румъния и Полша. Въпреки това броят на източноевропейците, които емигрират към Федералната република, понижава. През 2022 година в Германия са пристигнали 160 хиляди румънци, 80 хиляди поляци и 60 хиляди българи. В същото време са я напуснали 110 хиляди румънци, 55 хиляди поляци и 40 хиляди българи. Към 2015 година растежът на българите, които живеят в Германия, е бил двойно по-голям. Най-голям пък е спадът при хърватите, които от 2013 година са част от Европейския съюз, а от 2023-а - и от Еврозоната и Шенген. През 2015 година в Германия са имигрирали 39 хиляди повече хърватски жители, в сравнение с са я напуснали. През 2022-а този брой е бил едва 3300. 

Основните аргументи са икономика и демография

Експертите изреждат няколко аргументи за този фрапантен спад. От една страна, доста от европейците, които са желали да живеят и работят в Германия, към този момент са го създали. В страната живеят над пет милиона жители на други страни от Европейски Съюз. Освен това в множеството източноевропейски страни в последните години се отбелязва сериозен растеж на стопанската система. В същото време обаче страните от Източна Европа страдат от сериозна демографска рецесия, а главното младите са тези, които емигрират, отбелязва " Зюддойче Цайтунг ". 

Тенденцията все по-малко източноевропейци да желаят да работят в Германия се отразява тежко на локалната стопанска система, която страда от дефицит на фрагменти. Затова немските управляващи подхващат ограничения да създадат пазара на труда по-привлекателен и наличен за квалифицирани фрагменти от страни отвън Европейски Съюз.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР