В Германия живеят четири признати национални малцинства - датското, фризийското,

...
В Германия живеят четири признати национални малцинства - датското, фризийското,
Коментари Харесай

В Германия съвсем не се говори само немски

В Германия живеят четири приети национални малцинства - датското, фризийското, ромското (синти и роми) и сорбите. Наред с шестте езика, на които приказват тези малцинства, във Федералната република под специфична отбрана е и районният език долнонемски (Plattdeutsch).

Датският - завещание от викингите

Собствена образователна система, църковна общественост и обществени институции - чрез тях се пробва да поддържа езика си в Германия датското малцинство. То се разпознава през днешния ден най-много посредством езика и традициите си, тясно свързани с прародината Дания.

Това малцинство съществува от 1864-а година, когато в границите на Датско-пруската война самостоятелното херцогство Шлезвиг минава към Прусия. Така датчаните се трансформират в малцинство в района, а по-късно Прусия става част от новосъздадената Германска империя.

Корените на датския език са отпреди към 1000 години, от епохата на викингите. В нейния край скандинавските езици стартират независимото си развиване. Датският е един от тях наред с норвежкия, шведския, исландския и фарьорския.

Фризийският - под датско и британско въздействие

Собствени радио стратегии, публикации в локалните вестници, приложение за речник и опция за проучване на фризийски от учебното заведение до университета - по този начин съхраняват езика си фризите във Федералната република. 

Фризийската народностна група живее от епохи по крайбрежието на Северно море в днешна Германия сред Нидерландия и датската граница. Фризийските групи в Германия са три: северни фризи, които приказват севернофризийски; източни фризи, които не приказват фризийски, а долнонемски (Plattdeutsch); сатерландски фризи с техния сатерландски фризийски език. Тази е и една от най-малките езикови групи в Европа.

Двуезична табела на фризийски и на немски на границата със Северна ФризияСнимка: Frank Molter/dpa/picture alliance

Подобно на британския, нидерландския и немския, фризийският също принадлежи към западногерманската езикова група. Влиянието на британския и датския език върху него е очевидно и през днешния ден. " Hiir " на фризийски е " hear " на британски. Момче на датски е " dreng ", а на фризийски  - " dring ".

Романи - завещание от индийския санскрит

Синтите и ромите са най-голямото национално прието малцинство в Германия. Те приказват така наречен ромски език. Синтите живеят в немскоговорящите региони от 15-и век, а ромите - от втората половина на 19-и век.

Ромският език е на към 2000 години. Произхожда от индийския санскрит, заради което се и допуска, че синтите и ромите в началото са емигрирали от Индия. Но изказванието, че те са " номади ", е расистки стандарт. Сред историческите аргументи за миграцията им постоянно са били бедността, войните или гоненията. По-голямата част от тях от епохи населява едно и също място.

Синтите и ромите съхраняват ромския език устно от генерации насам. Той се трансформира непрекъснато: има многочислени диалекти, които се оформят според от района, в който живеят хората.

Нацистите са избили доста от възрастните роми, вследствие на което езикът към този момент не е можел да се предава. Друга причина за западането на ромския е събитието, че езикът на родната страна често заменя този на малцинството. Организациите на синтите и ромите се борят против това и се пробват да запазят езика си посредством ромската литература, музика, лирика и образование.

Сорбският - един западнославянски език в Германия

Сорбите произлизат от славянски племена, живели на североизток от Карпатите. Те идват за пръв път в региона сред Балтийско море и Рудните планини (Erzgebirge) преди към 1500 години. В Лаузиц/Лужица те и до през днешния ден са запазили своите обичайни носии, музика, празници и език. Западнославянскит сорбски език е кръвен най-много с полския, чешкия и словашкия. Съществуват два сорбски езика: горносорбски и долносорбски.

Ромски флагове се веят в памет на починалите синти и роми в концлагера АушвицСнимка: Alik Keplicz/AFP/Getty Images

Нацистите не са преследвали сорбите, само че са забранили езика и организациите им. В днешно време сорбският е от ден на ден преместен от немския. Малцинството се пробва да запази езика си с двуезични детски градини и учебни заведения, църковни литургии на сорбски, библии, телевизионни и радиопрограми, езикови уроци и двуезични табели.

Долнонемски език (Plattdeutsch) - езикът на моряците

Долнонемският е прочут още и като езика на моряците. Ханзата - съюзът на морските търговци - го е употребявал като език за договаряния. От към 1230-а до 1600-та година търговците в Северна Германия, по крайбрежията на Балтийско и Северно море, сред Лондон, Берген и Новгород приказват долнонемски със своите търговски сътрудници.

Днес долнонемският език се приказва най-вече в фамилен кръг, с другари и познати. Той се употребява интензивно от към 16 % от хората в долнонемската езикова област. Особено публикуван е в селските региони и измежду по-възрастните.

Долнонемският се предава на идващите генерации посредством преподаване в учебно заведение, игри и пеене в детските градини. Няколко университета се занимават с проучвателен планове на долнонемски.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР