“В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев

...
“В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев
Коментари Харесай

Надежда Йорданова разкри как се забърсват следи в съдебната система

“В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки към основния прокурор Гешев и промяната на институцията “Главен прокурор ” е сложна тематика за тях ”. С тези думи претендентът за депутат от “Демократична България ” Надежда Йорданова приключи избирателен спор в студиото на “Лице в Лице ”.

Бившият правосъден министър добави: “Това, което би трябвало да изясним в този случай е, че всеки един сигнал, без значение от това дали е за ръководещите или опозицията, би трябвало да бъде разследван с идентичен стандарт. Незаконосъобразни и корупционни практики не могат нито да бъдат прикривани, нито допускани. Колкото и да е мъчно това би трябвало да стане. “Демократина България ” е за правосъдна промяна, която не забърсва следи ”.

-->

За промяната на КПКОНПИ Надежда Йорданова означи, че това е една от значимите ограничения в националния проект за възобновяване и резистентност. Затова КПКОНПИ би трябвало да бъдат разграничен на две - антикорупционните функционалност от една страна и дейностите по лишаване на нелегално добито имущество.

“В 47-ото Народното събрание бяха импортирани голям брой законопроекти от тези 22, които трябваше да бъдат признати до края на годината, в това число и създадени от Министерство на правораздаването и от моя екип. Не стигна парламентарно време, тъй като ГЕРБ реши да подходи по друг метод ”, напомни Йорданова, която е лидер на листите на “Демократична България ” в 23 МИР в София и в Русе.

Тя посочи, че в законопроекта за КПКОНПИ, който беше импортиран от “Продължаваме смяната ” е имало хубави оферти, само че и много въпроси, които е трябвало да бъдат поправени. “Многократно съм споделяла, че “Демократична България ” имаше различен законопроект, която доста ясно отграничават двете функционалности антикорупционната от конфискацията на нелегално добито имущество ”, сподели тя.

“Демократична България ” доста ясно е заявявала, че този орган не би трябвало да бъде политическа бухалка в ръцете на властта, която и да е тя.  Съответно би трябвало да има задоволително гаранции против злоупотребата с пълномощия в това число и от позиция на правосъдния надзор. Ръководството би трябвало да бъде професионално, политически неутрално и да има високи нравствени и професионални качества. Постоянно съм отстоявала мнението че първо би трябвало да се реши структурният въпрос и по-късно да се разяснява професионалният ”, сподели тя.

Надежда Йорданова цитира данни, които демонстрират, че след 12 години ръководство на ГЕРБ корупционният барометър на “Трансперънси интернешънъл ” регистрира, че 90 % от българите считат корупцията в България за фактически огромен проблем - 19% са платили рушвет, с цел да употребяват обществени услуги, а 32% са употребявали роднински или другарски връзки за тези услуги. “Това  е въпрос, с която би трябвало да се борим действително, стабилно и дейно. “Демократична България ” има решение за това ”, беше безапелационен претендентът за депутат на обединяването.

Също по този начин тя означи, че като министър на правораздаването с нейния екип са  създали механизъм за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор, който да дава отговор на всички стандарти и рекомендации на Венецианската комисия, както и да е съгласуван с практиката на конституционния съд и да влиза в тесните рамки, които конституцията разрешава.

“В прокуратурата е нужна сериозна, действителна, ефикасна промяна както от позиция на институцията, по този начин и от позиция личността на основния прокурор. “Демократична България ” има механизми, които разрешават, този който нарушава престижа на правосъдната власт да бъде отхвърлен. “Демократична България ” е предложила помени, които да трансформират както ръководството в прокуратурата,така и статута на основния прокурор на конституционно равнище ”, акцентира за следващ път Надежда Йорданова.

“Ако това бъде признато от Народното събрание ще се случат няколко неща. На първо място по отношение на основния прокурор ще може да бъде осъществявано дейно следствие. Най-сетне ще могат да бъдат обект на правосъден надзор отводите на прокуратурата да проверява, тъй като най-голямата власт която имат прокурорите в българия е преценката дали да образуват досъдебно произвеждане ”, напомни тя.

Според нея от ГЕРБ от самото начало нападат “Демократична България ” с две доста спорни тези. От една страна, че прекомерно прибързват със законодателството, а от друга, че доста се бавят със законодателството.

“ГЕРБ доста постоянно трансформират своята подготвеност да поддържат или неподкрепят нещо на тематика “Съдебна промяна ”, сподели тя и напомни дебата за ресурсното обезпечаване на европейските делегирани прокурори. “Аз бях доста сюрпризирана на ожесточената опозиция на ГЕРБ, откакто, би трябвало да признаем, тяхното държавното управление беше един от дейните поддръжници на нуждата от европейска прокуратура ”, сподели тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР