В Gemcorp в момента няма руски капитали, заяви премиерът Петков

...
В Gemcorp в момента няма руски капитали, заяви премиерът Петков
Коментари Харесай

Премиерът намекна за възможен отказ от меморандума с Gemcorp и IP3

" В Gemcorp сега няма съветски капитали ", съобщи министър председателят Петков пред публицисти във Велико Търново.   " При съществуващите вложители няма руснаци. В предишното обаче очевидно е имало, и то съществени, доколкото четохме всички ние. Сега ще създадем инспекция на тези връзки и в случай че се окаже, че са факт,  няма да ги допуснем на пазара ", споделя Петков и разясни, че меморандумът, който е единствено документ за планове, не обвързва държавното управление да харчи обществени средства.

" Единственото, което се споделяше е, че те имат предпочитание да влагат в енергийния бранш на България един милиард от техните средства. А българското държавно управление сподели, че ние привличаме всевъзможни вложения от този вид. Другото, което на мен персонално ми беше харесало, имаше уповаване на The Foreign Corrupt Practices Act - Законът против корупционните практики в чужбина в Съединени американски щати, които не позволява никакви корупционни практики по време на такава инвестиция. Но, както споделих, въз основата на публикациите от BIRD и " Financial Times " ще създадем спомагателна инспекция и не бихме я позволили, в случай че се окаже, че има някаква спомагателна връзка, за която ние към момента не сме известени.

По мотив вчерашното разграничение на посолството на Съединени американски щати у нас, че негови чиновници, както и такива на американското държавно управление, не са стартирали Gemcorp пред български министри, Петков сподели:  " Те просто се разграничиха от тези вложители. IP3 (американска компания, страна в меморандума) бяха осведомени с българското държавно управление по време на срещите на господин Василев и господин Николов в Съединени американски щати, само че може би не е било официално застъпване за тях, просто са били част от срещата и оттова може би е пристигнало това ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР