В Гърция се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите

...
В Гърция се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите
Коментари Харесай

Размирици в Гърция след тежката влакова катастрофа

В Гърция се стигна до конфликти сред стачкуващи и силите за сигурност след тежката влакова злополука, лишила живота на минимум 57 души. В петък вечерта стачкуващи с качулки са хвърляли фойерверки и камъни по полицията, заяви държавното радио. Демонстрации се организираха в Атина, Солун и Лариса.

Преди да ескалира напрежението митингът преминаваше спокойно. Полицията е дала отговор на насилието със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Размириците са продължили около час, след което обстановката се е успокоила.

Хиляди хора излязоха по улиците, с цел да стачкуват против несъстоялата се модернизацията на гръцките железници и железопътната мрежа в страната. Издигнати бяха лозунги против политиците, които стачкуващите считат за виновни за нещастието. Събралите се пред Народното събрание в Атина резервираха минута безмълвие, след което реалокираха шествието си пред централата на гръцките железници. Много от присъстващите бяха студенти. Част от пасажерите в авариралия трен са били точно студенти в Солун и са се прибирали там.

" Изпрати известие, когато пристигнеш "

На плакатите на протестиращите се четяха и следните лозунги: " Това закононарушение не би трябвало да се замита под килима " и " Изпрати известие, когато пристигнеш ". Последното е било пратено от майка до детето ѝ, което е починало в случая. То се трансформира и в мото на митингите.

При злополуката край Лариса починаха минимум 57 душиСнимка: AFP/Getty Images

Железопътните служащи бяха призовани да стачкуват за втори следващ ден в петък. Федерацията на железничарите упрекна последните държавни управления в " липса на почитание " към железниците, което, в последна сметка, е довело и до нещастието от вторник вечер.

Разследването

Пътнически трен от Атина за Солун с повече от 350 пасажери се сблъска челно с движещ се на същия коловоз товарен влак недалеч от град Лариса. Два от вагоните са били смазани от силата на конфликта, а вагон-ресторантът е избухнал в пламъци. Множество хора са били затиснати и в дерайлиралите вагони.

След злополуката се разбра, че Европейската система за надзор на влаковете (ETCS), която стопира движещото се ж.п. транспортно средство при непосредствена заплаха, предпазвайки от човешка неточност - не е работила. Полицията е претърсила гарата в Лариса, конфискувана е докумвентация, която може да помогне при следствието на случая. Отговорният шеф на гарата към този момент е с повдигнато обвинение за непредумишлено ликвидиране и, в случай че бъде приет за отговорен, може да получи пожизнен затвор.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР