В Гърция има национални приоритети, които последователно се изпълняват, независимо

...
В Гърция има национални приоритети, които последователно се изпълняват, независимо
Коментари Харесай

Посланик Стефан Стоянов: Още през 1993 г. Гърция решава да саботира Коридор №8

В Гърция има национални цели, които поредно се извършват, без значение от това коя партия е на власт.


Гърция има извънредно мощна дипломация и се оправя добре в интернационалните връзки. Политиците-еднодневки не би трябвало да се бъркат в дипломацията.

Още от 1993 година Атина работи поредно против реализирането на плана за Коридор №8 и за построяването на отвесна инфраструктура по оста Север-Юг.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Стефан Стоянов, някогашен дипломат на България в Гърция в интервала 2002-2006 година и народен представител в VII Велико народно събрание (1990-1991 г.).


С дипломат Стоянов беседваме за актуалните българо-гръцки връзки, огромните инфраструктурни планове сред двете страни, както и за мястото на Гърция на Балканите при държавното управление на „ Нова народна власт “ с министър председател Кириакос Мицотакис. Според дипломат Стоянов България значително спомага за реализирането на националните цели на Гърция в избрани сфери. Като образец той показва информация на гръцкото министерство на външните работи от 1993 година, с която е осведомен персонално.


„ В тази информация се вижда по какъв начин гръцки дипломати означават, че това, което през днешния ден назоваваме Коридор №8 не е в интерес на Гърция, не би трябвало да се поддържа неговото изграждане, в противен случай би трябвало да се намират способи то да бъде отлагано във времето и вероятно да не се осъществя и че би трябвало да се поставят всички старания за по този начин наречената отвесна инфраструктура, т.е. транспортните артерии Север-Юг “, съобщи дипломатът. Той напомни, че в известието във връзка на визитата на нашия министър председател акад. Николай Денков в Гърция на 4 януари 2024 година се споделя, че е била разисквана отвесната инфраструктура - коридорите Север-Юг.

По този мотив поражда въпросът дали България се явява подизпълнител на Гърция, на който дипломат Стоянов дава отговор по този начин: „ България е подизпълнител в някои области, защото имаме общи ползи. Ние също имаме общи ползи от развиването на отвесната инфраструктура, само че въпреки всичко би трябвало да се развива и Коридор №8 и там би трябвало да се направи нещо “, безапелационен е дипломатът.


Той напомни, че в интервала от 1994 до 2009 година Атина построи транспортния кулоар „ Егнатия-Одос “, който минава през цяла Северна Гърция от адриатическото крайбрежие до границата с Турция. Към него има 9 отвесни коридора Север-Юг, които се свързват с България, районен съд Македония, Албания.

„ Гърците желаят търговията да минава от там, да възродят пристанището Солун, което през целия XIX век е било с голямо значение за търговията на Балканския полуостров. Сега с премахването на границите с помощта на Европейски Съюз и Шенген Солун има всички шансове да има извънредно значимо икономическо значение. Мечтите на Гърция са да може да се стига от Солун до Лом, а от там по Дунава към Централна и Западна Европа – Австрия, Германия и други Това е гръцката фантазия, само че това какво ще вършим ние, си е наша работа “, акцентира дипломат Стоянов.


Дипломатът уточни, че Гърция има трайна политика за нараснало въздействие на Балканите както икономическо, по този начин и политическо.

„ В България имаше много огромни гръцки вложения, които напълно публично се подкрепяха от гръцкото държавно управление. Те имаха изключителна политическа поддръжка и не бяха плод единствено на свободната пазарна стопанска система – някой е решил, че в България има ниски налози и по тази причина влага у нас. Не, в противен случай с държавни средства, с поощряване от страната, с взимане на съответни ограничения и решения се правиха вложенията в България. Гръцките вложения са много огромни и в районен съд Македония, и в Албания “, съобщи дипломат Стоянов и добави: „ Политиката, стопанската система и визията за бъдещето на Гърция е много поредна и сносно се извършва “.

Дипломацията подкрепя страната и бизнеса. „ Независимо кой е на власт в Гърция гръцката дипломация има едно поле на самостоятелност, което работи по националните цели. В тези неща няма интервенция на злободневните тематики от вътрешно-политическия живот “, означи дипломат Стоянов.

Той даде съответен образец с гръцко-сръбските връзки. Въпреки че Сърбия не е страна-член на Европейския съюз и НАТО, Белград поддържа извънредно другарски връзки с Атина. Гърция от своя страна поддържа Сърбия по някои политически въпроси, като непризнаването на независимостта на Косово. „ В връзките със Сърбия това се показва като поддръжка на сръбската политика, само че пред други сътрудници Гърция показва, че непризнаването на Косово е обвързвано със Северен Кипър “, сподели дипломат Стоянов.

Той е безапелационен, че в България би трябвало да се научим, че „ дипломацията е нещо, в което политиците еднодвенки не би трябвало да се бъркат. Ако си политик, на който преди малко е изгряла звездата и имаш някакво мнение, не прави опити с външната политика. Тя е консервативна област, в която нещата се трансформират в границите на две-три и повече генерации. Така че политиците би трябвало да бъдат деликатни “, предлага дипломат Стоянов.

При ръководството на Кириакос Мицотакис Гърция зае стратегическо място в политиката на Съединени американски щати на Балканите и Източното Средиземноморие. Само два дни след визитата на акад. Денков в Гърция в края на предходната седмица на посещаване бе и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Посланик Стоянов обръща внимание на знаците в тази аудиенция. Американският държавен секретар е признат от гръцкия министър председател не в формалната резиденция вила „ Максим “ в Атина, а в дома на Мицотакис на остров Крит, който се намира близо до Суда, където е ситуирана една от най-големите американски военни бази. За голямото доверие сред Вашингтон и Атина приказва и фактът, че Гърция е първата страна от района, която ще се снабди с изтребителите от 5 потомство Ф-35 – договорката към този момент е получила зелена светлина от Конгреса на Съединени американски щати. Останалите балкански съдружници ще се снабдят с изтребители от четвърто потомство Ф-16. Прави усещане и методът, по който Атина ще придобие изтребителите, покупката ще бъде подкрепена от американската страна.

Гърция има политически хайлайф и тя го потвърждава и през последните дни. В деня на визитата на акад. Денков поставиха клетва трима нови министри, измежду които е и Михалис Хрисохоидис, който в началото е бил вътрешен министър по времето на върлия съперник на ръководещата в този момент „ Нова народна власт “ – социалистическата партия ПАСОК. През 2002 точно той съумя да ликвидира терористичната организация „ 17 ноември “, която в продължение на 27 години убиваше американски, английски дипломати, индустриалци и десни политици. „ Това е удостоверение, че в Гърция политиците не са еднодневки, не са хора, които през днешния ден са пристигнали, по този начин никой не носи отговорност. Когато един политик е 20-30-40 години в политиката както е в Гърция, тогава се знае кой носи отговорност, кой е направил положителните и кой е направил неприятните неща “, акцентира пред БГНЕС дипломат Стефан Стоянов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР