В Европейската организация за ядрени изследвания (CERN, Швейцария) успешно са

...
В Европейската организация за ядрени изследвания (CERN, Швейцария) успешно са
Коментари Харесай

Росатом ще доставя свръхпроводници за Бъдещия кръгов колайдер

В Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN, Швейцария) сполучливо са завършили приемните проби на съветските ниобиево-калаени свръхпроводници, създадени в границите на плана за Бъдещия кръгообразен колайдер (Future Circular Collider; FCC), който би трябвало да размени Големия адронен колайдер. Това оповестиха от съветската компания " Росатом " в четвъртък.

Конструкцията на свръхпроводящите влакна и технологията на тяхното произвеждане са създадени във Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали " Академик А. Бочвар " в Москва, а пилотната партида проводници с обща дължина 50 километра е дело на Чепецкия машинален цех в град Глазов.

Дейностите са по съглашение сред CERN и горивната компания на " Росатом " – ТВЕЛ, която става дипломиран снабдител на свръхпроводници за стратегиите на CERN за създаване на ускорители на частици.

Магнитната система e един от основните детайли на Бъдещия кръгообразен колайдер. Колосалните му размери - дължината на окръжността е към 100 километра, изискват доставка на доста количество свръхпроводящи влакна, който могат да бъдат създадени единствено с общи старания на страните, притежаващи такава технология - Русия, Съединени американски щати, Южна Корея, Япония и Китай, означават от " Росатом ".

Бъдещият кръгообразен колайдер в Швейцария е основен интернационален теоретичен план, който би трябвало да улесни учените да повдигнат фундаменталните проучвания в региона на физиката на обикновените частици на ново равнище. Новият ускорител на частици ще помогне за разбирането на природата на тъмната материя, възникването на асиметрията антиматерия - материя във Вселена и за решение на други въпроси отвън така наречен Стандартен модел на актуалната физика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР