В Европа разтворимото кафе поскъпва, въпреки че цените на хранителните

...
В Европа разтворимото кафе поскъпва, въпреки че цените на хранителните
Коментари Харесай

Драма за любителите на кафето, задава се голяма криза

В Европа разтворимото кафе нараства, макар че цените на питателните артикули за потребителите като цяло започнаха постепенно да се отдръпват от високите стойности, регистрирани в целия свят през 2022 година, осведоми ДПА.

Най-засегната евентуално е Англия, където кутиите с разтворимо кафе се продават за еквивалента на 13 $. В опит да попречат на крадците някои супермаркети са принудени да слагат по рафтовете подправени кутии или да лепят етикети за сигурност на същинските.
-->
Цените в магазините " се покачиха поради разноските за суровините, които остават високи на световно ниво ", споделя Хелън Дикинсън, основен изпълнителен шеф на Британския консорциум на търговците на дребно.

Цената на едро на робустата - типа кафе, който нормално се употребява за произвеждане на разтворимото кафе, доближи 15-годишен международен най-много през май, макар че като цяло цените на селскостопанските артикули започнаха да спадат от върховете, регистрирани след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Кафето нараства, макар че световният показател на цените на питателните артикули на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО) през май бе приблизително 124,3 пункта, което е с 2,6% по-малко по отношение на април и с 22,1% под върха, подложен през март 2022 година

Фермерите, отглеждащи кафе във Виетнам, най-големият производител на робуста и вторият по размер експортьор на кафе в света след Бразилия, се насочват към развъждане на култури, които изискват по-малка приложимост на торове. Според най-новите прогнози на министерството на земеделието на Съединени американски щати износът на кафе от страната е най-ниският от три години насам, а за Индонезия, вторият по величина източник на робуста, се чака спад от 20 %.

Бразилия, третият по величина експортьор на робуста и главен снабдител на кафе от сорта арабика - по-ароматния тип кафеени зърна, които се употребяват за множеството кафета и питиета вид еспресо, може да регистрира по-ниска от нормалното годишна продукция през 2023 година

Робустата е по-евтина от арабиката, защото се отглежда по-лесно и по-евтино. Но пониженото предложение на арабика оказва по-голям напън върху цените на робустата, защото търсенето ѝ се усилва, с цел да се запълни дефицитът на арабика.

Всичко това значи, че бурканчетата с разтворимо кафе в супермаркетите могат да станат още по-скъпи в хода на настоящата година, защото нормално има известно закъснение, преди покачването или спадът на цените на стоките на международния пазар да се усетят в магазините и портфейлите, отбелязва ДПА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР