В Европа Путин може да разчита на три съюзника: Унгария,

...
В Европа Путин може да разчита на три съюзника: Унгария,
Коментари Харесай

Тайно и явно: приятелите на Путин на Балканите

В Европа Путин може да разчита на три съдружника: Унгария, Сърбия и сръбската част от Босна и Херцеговина, отбелязва балканският експерт на „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ) Михаел Мартенс. В публикацията си положителният ценител на района споделя за позицията на Милорад Додик в Баня Лука и отбелязва, че за разлика от него сръбският президент Александър Вучич не заема чак толкоз отявлена проруска позиция, а страната му даже е подкрепила резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации против съветското навлизане в Украйна.

Путин е най-харесваният непознат политик в Сърбия

„ От друга страна обаче Белград не се причисли към европейските наказания и поддържа Русия където и колкото може. Масовите медии в страната, които се управляват от персонални другари и правилни хора на Вучич – вестници, малките екрани и портали – към този момент от години бомбардират популацията с агитация против Запада, съгласно чието обръщение същинските другари на Сърбия в действителност са Русия и Китай. И резултатът е налице. За разлика от настройката преди няколко години, през днешния ден болшинството от хората в Сърбия са против влизането на страната им в Европейски Съюз. (…) А Путин, демонстрират допитванията, е най-харесваният задграничен политик в страната “, написа Мартенс.

По-нататък създателят отбелязва, че десетки хиляди руснаци, вероятно шестцифрено число, към този момент са емигрирали в Сърбия, а сред Белград и няколко съветски града действа ежедневен въздушен трафик.

„ Някои руснаци желаят просто да си въртят бизнеса в Сърбия, без някой да ги закача – нещо, което в Русия към този момент е невероятно. Тези хора са си добре в Сърбия, на тях даже се гледа с положително око. Затова пък политическите деятели, които провеждат демонстрации и манифестации против Путин, все по-често изпитват на гърба си натиска на сръбската страна “, отбелязва балканският специалист на ФАЦ.

Той цитира и известния съветски правозащитник Владимир Кара-Мурза, наказан неотдавна на 25 години лагер поради „ държавна измяна “, който разказва по какъв начин точно сръбските секрети служби са го издали на руснаците, а също и няколко други дисиденти.

И други " помагачи "

Но Сърбия не е единствената страна, която гласно или мълчешком води другарска политика по отношение на Путин. Всекидневникът „ Ди Велт “ приказва за „ помагачи “ на Путин, като има поради Гърция. Статията е със заглавие „ Тайният асистент на Русия и неговата сенчеста флота “, от която научаваме по какъв начин гръцки танкери транспортират съветски нефт.

Авторката Каролина Дрютен отбелязва, че Русия финансира войната си против Украйна основно с продажбите на нефт. А една страна от Европейски Съюз солидно печели от това: Гърция. „ Най-вече гръцки танкери извозват петрола от съветски пристанища в Черно море, а Атина пази своите бизнес ползи на европейско ниво. Така тя способства за разводняването на глобите против Русия. И доста ядоса Украйна “, написа авторката.

Цитиран е Робин Брукс, основен икономист на международното Сдружение на финансовата промишленост, съгласно който незабавно след началото на войната Гърция преднамерено е преместила танкерната си флота в съветски пристанища, с цел да поеме превоза на нефт. След като други западни флотилии се отдръпнали, облагите за гръцките превозвачи се нараснали.

Легално, само че дали е морално?

От публикацията научаваме, че гръцките танкери са основните превозвачи на съветски нефт, който не може да бъде доставян до страни от Европейски Съюз поради глобите, заради което той минава през Черно и Средиземно море, след това през Суецкия канал и се насочва към Азия, да вземем за пример към Индия. Поради това, че петролът отива в трети страни, Гърция официално не нарушава глобите. Пред „ Ди Велт “ Брукс споделя: „ Тази процедура е безусловно легална. Друг въпрос е дали морално може да бъде оправдана. “

Германската медия разяснява и готовността на Гърция да оказва помощ на Украйна: „ След съветското навлизане в Украйна Гърция незабавно застана на страната на Украйна и ѝ достави оръжие. Но готовността да оказва помощ на Украйна явно стига до избрана граница, оттатък която се засягат съществени държавни ползи. Гръцкото мореплаване като отрасъл е едно от най-големите в света: през 2021 година 30% от танкерите в международните морета са били гръцки. Корабоплаването дава значителен принос за Брутният вътрешен продукт на Гърция “.

Гърците гледат скептично на глобите против Русия

Авторката отбелязва, че гърците гледат най-вече скептично на глобите против Русия. „ В същото време обаче Атина търси баланс сред европейските ползи и настроенията измежду популацията, които се отличават от публичното мнение в други страни от Европейски Съюз. Мнозинството гърци, към 60%, отхвърля оръжейните доставки за Киев, а единствено 29 на 100 утвърждават глобите против Русия. “

Редом с легалния транспорт на съветски нефт, доста танкери, множеството от които евентуално са гръцки, транспортират и нелегално съветски нефт – в нарушаване на наложената от глобите ограничаваща цена. Тъкмо това е „ сенчестата гръцка флотилия “, разяснява „ Ди Велт “.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР