В Европа огнища се наблюдават най-вече в Испания и Италия.

...
В Европа огнища се наблюдават най-вече в Испания и Италия.
Коментари Харесай

Гъбична инфекция: колко опасна е Candida auris

В Европа огнища се следят най-много в Испания и Италия. В Германия са регистрирани към 40 случая от 2015 година насам. Микробиолози обаче напомнят за АРД, че някои инфекции могат да протичат и неусетно.

Особено обезпокоително е ситуацията в Съединени американски щати, където за две години инфекциите са се нараснали над 4 пъти - от 1300 през 2020-а на близо 6 хиляди през 2022 година.

Американският Център за надзор на епидемиите CDC сложи гъбичката в най-високата категория на опасност измежду мултирезистентните патогени. Тя е и единствената гъбичка в тази категория причинители на инфекции. Също Световната здравна организация (СЗО) класифицира Candida auris като един от четирите патогена с най-голям приоритет, предизвикващи рискови инфекции у индивида.

Как се предава инфекцията?

Гъбичката се предава единствено посредством директен контакт – от човек на индивида. Тоест, по въздушен път разпространяване на инфекцията не е допустимо. Гъбичката обаче може да бъде предадена и посредством инфектирани повърхности – примерно посредством здравна инсталация в лечебните заведения. Затова би трябвало прецизно да се съблюдават разпоредбите за хигиена: постоянно миене на ръцете и стерилизация на материали и повърхности. Сравнително ниският брой на инфекциите в Германия демонстрира, че тези ограничения се съблюдават, показва АРД като цитира специалисти по тематиката.

Триизмерно изображение на гъбичката Candida aurisСнимка: Kateryna Kon/IMAGO

Гъбичките се заселват най-вече в кожни гънки и топлите елементи на тялото, като подмишниците или в региона на слабините. Затова когато двама души, които са облечени, се прегръщат за привет, вероятността за предаване на инфекцията е доста дребна, добавя изданието.

Какво прави тази гъбичка толкоз рискова?

За здрави хора гъбичката по предписание не е рискова. Много хора даже не виждат инфекцията. Не по този начин стои въпросът при рисковите групи хора, като тези с отслабена имунна система или пациентите в интензивни отделения. Ако гъбичките попаднат в организма, т.е. в кръвообращението, те могат да причинят сепсис, отравяне на кръвта. При съвсем всеки втори пациент това може да има съдбовен край.

Тази гъбичка се отличава с висока устойчивост към нормалните лекарства за гъбични инфекции, като да вземем за пример флуконазол. Освен това тя доста бързо може да развие устойчивост към нови лекарства. Такова развиване към този момент се следи в Съединени американски щати, показва АРД.

Позната е относително отскоро 

Candida auris са тип дрожди. За първи път гъбичката е разказана в Япония през 2009 година при пациент с зараза в ушния канал. Оттам идва и " auris " - от латински " отнасящ се до ухото ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР