В епизод 460 Трамвай по желание среща своята публика с

...
В епизод 460 Трамвай по желание среща своята публика с
Коментари Харесай

Телепортации из театралните пространства

В епизод 460 " Трамвай по избор " среща своята аудитория с театралния откривател и теоретик проф. Камелия Николова, учител в НАТФИЗ " Кръстю Сарафов ".

Впрочем проф. Николова преподава история на европейския спектакъл в Националната академия за театрално и кино изкуство, само че и театрознание в Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките. Научните ѝ проучвания се разгръщат още като член на Международната организация за европейска драма " The Fence " (от 2003), член на Комисията за изявления и връзки (PCC) на OISTAT и на Международната асоциация на театралните критици IATC (от 1999). Тя е посетител професор по история на драмата и театъра в НХА " Николай Павлович ", в Нов български университет, Литовската академия за музика, кино и спектакъл и други университети.

Но и това не е всичко. Според креативната ѝ биография, тя е сценичен редактор в седмичника " Литературен вестник " (от 1997). Редактор в сп. " Homo Ludens " (от 2000), сп. " European Journal of Arts Education " (1999 – 2001), сп. " Следва " (от 2000), основен редактор на Годишник на НАТФИЗ (от 2001) и заместник-главен редактор на сп. " Проблеми на изкуството " (от 2007). Член е на интернационалния учредителен комитет на годишния интернационален теоретичен конгрес " Изкуствоведски четения/Art Readings " на Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките. Участник в научноизследователски планове и научни конференции в България, Обединеното кралство, Съединени американски щати, Полша, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Франция, Германия.

Камелия Николова е създател на 10 независими книги, редица групови томове, както и на доста студии и публикации в региона на историята на българския и европейския спектакъл, теорията на драмата и представлението, актуалното театрално развиване и сравнителните и интердисциплинарните театрални проучвания. Особено известни измежду тях са монографиите ѝ " Другото име на модерния спектакъл " (1995), " Експресионистичният спектакъл и езикът на тялото " (2000) и " Българският спектакъл след 1989 и новата английска драма ".

Напълно естествено, за своите проучвателен писания проф. Николова е 6-кратен притежател на премията " Икар ", на премиите " Аскеер " и " Златен век ". Поредното отличие за театралния изследовател е премията " Икар " 2022 в категория " Критичен текст " за академичното издание " Режисьорите в европейския спектакъл ".

Именно индивидът с тази визитка води през днешния ден публиката на " Трамвай по избор " в едно увлекателно странствуване из разнообразни кътчета на театралното пространство.

Снимка – Калина Станева
По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР