Добре знаем, че ако искаме да се храним здравословно, в

...
Добре знаем, че ако искаме да се храним здравословно, в
Коментари Харесай

Кресонът - това ли е най-полезният зеленчук

Добре знаем, че в случай че желаеме да се храним здравословно, в менюто ни би трябвало да участват доста зеленчуци. Някои от тях имат по-голяма хранителна стойност и са по-богати на полезни вещества от други. И сигурно се чудим кой е най-полезният, на който да заложим. А отговорът несъмнено ще ни изненада.
Прочетете още
Той е зелен, част от семейство Кръстоцветни и се споделя кресон. Не толкоз известен по нашите географски ширини, той се оказва извънредно богат на хранителни субстанции. А откривателите от американския William Paterson University даже го дефинират като най-полезния измежду всички зеленчуци и като най-здравословната храна, която расте на нашата планета.

На въпроса това ли е най-полезният зарзават, те обосновават отговора си с данните от цели 41 проучвания, в които кресонът покрива на 100% изискванията за хранителна стойност. И той е храната, която доставя най-вече нутриенти на организма в една калория. Една порция от 100 г е задоволителна да покрие всичките ни дневни потребности от субстанции като фибри, протеин, калций, желязо, цинк, мед и витамини (като А, К, Е и С). 

 Снимка 668105

Освен това кресонът съдържа едвам 14.6 калории на тези 100 г, което го прави съвършен избор и в случай че желаеме да поддържа фигурата си. А наличието на андиоксиданти и дуиретичните му свойства подкрепят храносмилането, обмяната на веществата и цялостната работа на организма. Помага ни и да се борим с възпалителните процеси и понижава риска от разнообразни болести - като онкологични и сърдечно-съдови, написа EnVols.

Кресонът се употребява в кулинарията най-често като съставна част за салати, само че може да се яде както в недопечен тип, така и след термична обработка. Вкусът му е пресен и има лека нотка, която прилича този на хряна. Подходящ е и за супи, и за зеленчукови пайове и други ястия. Комбинира се добре и с яйца, и с извара. Може да го прибавяме в сандвичи вместо листо маруля или да си приготвим песто с чесън и зехтин.

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР