В ексклузивно интервю за 19 минути, което подготвяме от началото

...
В ексклузивно интервю за 19 минути, което подготвяме от началото
Коментари Харесай

Криза поне до 2023 г., липсата на икономически мерки в карантината бе самоубийство: проф. Стив Ханке - slava.bg

В извънредно изявление за 19 минути, което приготвяме от началото на май, лауреатът на най-престижната в света Нобелова премия проф. Стив Ханке от университета Джонс Хопкинс в Съединени американски щати споделя тежки истини какво чака България заради неналичието на съответни стопански ограничения в корона-кризата, какъв брой ще се точи тя в идващите години, ще могат ли „ лепкавите пръсти на правителството”, както ги назовава, да пипнат големия запас на Българска народна банка, който крепи Борда, или той ще бъде даден без пердах на Европейската централна банка, както и съблюдават ли се в действителност разпоредбите в Еврозоната или всеки си прави, каквото си желае, изключително с наличните корона-оправдания през последните месеци.

Понеже се надяваме на скорошно влизане в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната, където разчитаме на ясни правила и регламенти, бихте ли обяснили абсурда сред Германия и Европейската централна банка?

Конституционният съд на Германия постанови, че програмата на ЕЦБ за пазаруване на бондове нарушава немския закон. Но това решение просто ще бъде пренебрегнато от ЕЦБ. Регламентите на Европейски Съюз станаха гъвкави като ластик. Погледнете даже единствено Маастрихтските критерии. Имаше правила какви да бъдат дефиците на страните – членки. Обаче тези правила не устройват политиците. И те ги прегазват. Политиците в Европейски Съюз си играят по някакви лични неписани правила.

Колко дълга виждате рецесията в Европейски Съюз и България, която започва и какъв брой мощно ще я почувстваме? Коронавирусът ли е същинската причина за нея или навлизането в криза още през есента на 2019 г?

Целият Европейски Съюз, в това число България, имат бездънен проблем. По най-оптимистичния сюжет не чакам постигане на равнището на действителния Брутният вътрешен продукт да доближи нивата преди К19 в множеството европейски страни преди 2023 година А най-вероятно ще стане и по-късно. Шведският демократичен метод се оказва най-ефективен за попречване на икономическите вреди от COVID-19.

Има огромен спор за предкризисния растеж на българската стопанска система през 2019 година, който беше преоценен от предстоящите 3,4-3,6% на 3% от Национален статистически институт, само че български професори споделят, че в действителност е 0,9% - кой е прав?

Българските професори са доста по-близо до истината от Национален статистически институт.

Не смятате ли, че се постановяваше да имаме стопански щаб в рецесията, както имаме здравен? Какво бихте предложили на един подобен съвет, с цел да запази българската промишленост, бранша на услугите, туризма и заетостта?

Такъв щаб би влезнал прекомерно късно в играта. България, както множеството страни, не практикува правилото 5 П: Предварителната Подготовка Предпазва от Позорно Представяне. И това не е изненада. Политиците и държавните управления, изключително в България, рядко съблюдават тези 5П.

Питам по различен метод: трябваше ли да затваряме стопанската система за 2 месеца, без да имаме визия какво ще вършим по-късно?


Не! Защо би ви било да се самоубивате? Вместо това България можеше да сложи знак: отворена за бизнес, както Швеция направи.

Хората у нас, които не харесват това, което казвате, постоянно настояват: „ Той не е бащата на българския валутен борд”. Кой е Бащата тогава?

Като приказваме за бащинство, обичам обстоятелствата и документите. Там ще намерите моето име. И това е повода, като всеки добър татко, до през днешния ден да защищавам своето поколение.

Кога в действителност стартира работата по Борда – правилно ли е, че стартът е през 1996 година и даже години преди въвеждането от 1997 година, както твърди сегашният народен представител и тогавашен стопански вицепремиер проф. Гечев?

Да, работата стартира преди 1996 година Първата разработка за българския валутен ръб е от началото от 1991 година – взаимната ни монография с доктор Курт Шулер: “Teeth for the Bulgarian Lev: A Currency Board Solution” (Washington, D.C. 1991.).

Как успяхте да извършите тази система, която още подсигурява финансовата непоклатимост на България, която всички държавни управления през последните 23 година си приписват като своя заслуга? Толкова елементарно ли е да се унищожи Борда, което ни чака с чакалнята на Еврозон ата?

Направих дизйна на българския валутен ръб по общоприетите линии. Изучил съм към 70 борда, съществували преди него. Взех най-хубавите им характерности. В това число включвам борда в Естония, който направих през 1992 година и в Литва, на който бях държавен консултант през 1994 година

Вярно ли е, че с предстоящото ни влизане в ERM II и Европейския банков съюз може да има записаната в закона на Владислав Горанов и Менда Стоянова 15% девалвация/ корабоплаване на лв.?


Няма никаква причина да се залага Бордът или флуктоации на валутния курс поради и след влизането в чакалнята ERM II. Нито Естония, нито Литва направиха такава нелепост.

Вярно ли е, че може същинската цел на държавното управление за толкоз напън срещу Борда и за влизане в ЕRM II да се окаже слагане на ръка на запаса на Българска народна банка от 26 милиарда евро, който ще бъде освободен?

В момента запасите на Българска народна банка са на несъмнено място в Борда и са надалеч от лепкавите пръсти на политиците ви. Ако има такива измежду тях, които се надяват да стане това, за което питате, би трябвало да ги събудим от съня – фантазия. С влизането в Еврозоната това, което в този момент е БЪЛГАРСКИ запас, ще се трансформира автомантично в наличен запас на Европейската централна банка.

Борис Ангелов
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР