В една политически поляризирана нация американците изглежда са обединени по

...
В една политически поляризирана нация американците изглежда са обединени по
Коментари Харесай

Американците прогнозират: Изборите през 2024 г. ще бъдат ключови за демокрацията, но по различни причини

В една политически поляризирана нация американците наподобява са обединени по един въпрос, който стои в основата на изборите през 2024 година – паника за положението на демокрацията и по какъв начин изходът от президентската конкуренция ще се отрази на нейното бъдеще, написа „ Асошиейтед прес “. Те просто са разногласни за това кой съставлява опасността .

Проучване на Центъра за проучване на публичните въпроси на „ Асошиейтед прес “ и NORC откри, че 62% от възрастните са на мнение, че демокрацията в Съединени американски щати може да бъде изложена на риск в взаимозависимост от това кой ще завоюва идната есен. Мнозинството от демократите (72%) и републиканците (55%) се усещат по същия метод, само че по разнообразни аргументи.

Президентът Джо Байдън се опита да обрисува антиутопично бъдеще, в случай че любимецът на Републиканската партия и някогашен президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом , откакто даде обещание да търси отмъщение против съперниците си и отхвърли да изключи, че ще злоупотреби с пълномощията си . Бившият президент в последно време се опита да преобърне разказа, като сподели, че подривната активност на изборите и документите против него демонстрират, че Байдън е въоръжил федералното държавно управление да преследва политически конкурент. Той назова Байдън „ разрушителят на американската народна власт “ . Ето по какъв начин разяснява въпроса Майкъл Албъртъс, професор по политически науки в Чикагския университет:

„ Мисля, че от страна на левицата е много явно, че те са загрижени за избирането на президент, който е отявлено властнически, някой, който очевидно желае да понижи инспекциите и балансите в държавното управление, с цел да укрепи президентството и да направи това по способи, дават на изпълнителната власт един тип невиждан обсег измежду популацията и секторите на държавното управление. “

„ Отдясно, републиканците мислят за надхвърляне на властта, огромно държавно управление, закани за свободата и мандати да се работи по избран метод или да се одобряват избрани политики “ , добави той.

На този декор анкетата откри, че към половината от възрастните американци, 51%, считат, че демокрацията работи „ не доста добре “ или „ въобще не е на равнище “ .

Проучването пита за значимостта на идните президентски избори по 12 въпроса и открива, че процентът, който споделя, че резултатът ще бъде доста или извънредно значим за бъдещето на демокрацията в Съединени американски щати (67%), се класира след единствено стопанската система (75%). Това е почти равно на %, който сподели това за държавните разноски (67%) и имиграцията (66%).

Тони Моутс, пенсиониран пожарникар, който живее в Монро, Джорджия, цитира редица аргументи, заради които счита, че „ не живеем в цялостна народна власт “ . Това включва това, което той вижда като утежняване на правата , в това число родителските права, крадците и други нарушители, които не носят отговорност, и неналичието на сигурни граници. 59-годишният републиканец сподели още, че другите наказателни каузи, заведени против Тръмп , подкопават демократичните обичаи на страната.

Опитват се да му попречат да се кандидатира, тъй като знаят, че той ще завоюва “ , акцентира той.

Резултатите от изследването не престават наклонността на слаби възгледи на американците за това по какъв начин действа демокрацията . Те също по този начин считат, че системата на ръководство на страната не работи добре, с цел да отразява техните ползи по въпроси, вариращи от имиграцията , през абортите до стопанската система .

Робърт Либерман, професор по политически науки в университета Джон Хопкинс, е изучавал рухването на демокрациите на други места и общите детайли, които подхранват тяхната крах. Факторите включват поляризация , възходящ етнически или породист конфронтация , възходящо икономическо неравноправие и централизация на власт под изпълнителната власт на страната. Той акцентира:

„ От няколко години Съединените щати имат и четирите условия, в действителност за първи път в историята. Така че сме в интервал, който е узрял за провокации пред демокрацията. “

Либерман прецизира:

„ Тръмп не е повода за модела, само че наподобява има непогрешим инстинкт да утежнява нещата и той сигурно има властнически импулси и доста почитатели, които наподобява го утвърждават или приветстват “.

Проучването на AP-NORC откри, че 87% от демократите и 54% от самостоятелните считат, че вторият мандат на Тръмп ще се отрази отрицателно на демокрацията в Съединени американски щати. За републиканците 82% считат, че демокрацията ще бъде отслабена от нова победа на Байдън, като 56% от самостоятелните са съгласни.

Около 2 от 10 възрастни американци (19%) споделят, че демокрацията в Съединени американски щати е „ към този момент толкоз съществено нарушена, че няма значение кой ще завоюва президентските избори през 2024 година “ Републиканците (23%) са по-склонни от демократите (10%) да кажат това, само че релативно малко от двете партии считат, че демокрацията в Съединени американски щати е задоволително устойчива, с цел да устои на резултата.

Социалните медийни платформи и новинарските уеб сайтове, които ускоряват пристрастията, форсират поляризацията, която кара хората от разнообразни политически гледни точки да имат вяра, че другата страна е тази, която съставлява най-сериозната опасност за демокрацията на нацията, посочи Лилиана Мейсън, доцент по политически науки в Джон Хопкинс. Тя изясни:

„ Не мисля, че хората преувеличават. Мисля, че те в действителност живеят в осведомителна среда, в която за тях е правилно, че демокрацията е под опасност. “

Мейсън разяснява още, че едната страна се опасява от това, което Тръмп е споделил, че ще направи, в случай че завоюва, до момента в който другата дава отговор на страха, основан в медийната екосистема, съгласно която демократите желаят да унищожат Америка и да я трансфорат в социалистическо или комунистическо обществ о.

За някои заплахата е повече от изказванията на Тръмп и загрижеността за това по какъв начин той може да се обърне към авторитаризъм. Това е и протичащото се в щатите и съдилищата, където политическите операции и заканите за правата на глас не престават, както и ограниченията, които лимитират способността на хората да гласоподават елементарно, като понижаване на местата за стартиране на бюлетини по пощата и стягане на условията за идентификация на гласоподавателите .

„ Вижте всички трудности, които бяха сложени, с цел да попречат на хората, изключително на цветнокожите, да не могат да гласоподават “ , съобщи 75-годишната Памела Уилямс от Ню Йорк, която се разпознава като демократ, и отсече:

„ Това не е народна власт. “

67-годишният Дъглас Кучмеровски, самостоятелен, който живее в региона на Фингър Лейкс в Ню Йорк, е угрижен за тези дейности на щатско равнище и продължаващото потребление на Избирателната гилдия , която може да разреши на някой да бъде президент, даже в случай че загуби националния избор. Той също по този начин слага под въпрос положението на демокрацията на нацията, когато огромна част от страната поддържа претендент, изправен пред голям брой престъпни обвинявания , който е приказвал за гонене на отмъщение и потребление на армията в страната, наред с други неща.

Тръмп също по този начин излъга за резултата от изборите през 2020 година, който беше доказан от голям брой рецензии в щатите на бойното поле, където той оспори загубата си, и прикани поддръжниците си на протест във Вашингтон, преди да щурмуват Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година в принудителен опит да попречи на Конгреса да удостовери успеха на Джо Байдън .

„ Този претендент, във всяка друга ера, евентуално щеше да бъде изключен. Но по някаква причина в това общество той е един от най-хубавите избори “ , съобщи Кучмеровски и добави:

„ Ако тази страна е толкоз объркана, че не може да направи разлика сред вярно и неверно и някогашни президенти вършат изказвания, че в първия ден той ще бъде деспот, никой не се интересува от ден два, три или четири, когато той към момента деспот? “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР