В един от най-трудните периоди за бизнеса в последните години

...
В един от най-трудните периоди за бизнеса в последните години
Коментари Харесай

НС затегна още квотите за хора с увреждания във фирмите

В един от най-трудните интервали за бизнеса в последните години държавното управление и болшинството на ГЕРБ в Народното събрание взеха решение да затруднят още компаниите във връзка с наложителните квоти за хора с увреждания. В петък в Държавен вестник бяха оповестени промени в закона за хората с увреждания, с които съгласно ръководещите се уточняват текстове от закона, водещи до " неизясненост " и " допускане на нарушавания ". Изясняването на отговорностите на компаниите обаче единствено ги утежнява в допълнение.

Както е известно, всяка компания с повече от 50 чиновници би трябвало да има на щат най-малко едно лице с увреждане, а в случай че компанията е със 100 и повече служащи, 2 на 100 от средносписъчния състав би трябвало да са с увреждания. Ако това условие не бъде спазено, компанията дължи ежемесечно компенсационна вноска от 30% от минималната заплата, или 195 лева от Нова година . Досега законът допускаше изключения от наложителните квоти при съществуване на характерни фактори в работната среда, възпрепятстващи наемане на хора с трайни увреждания, както и при липса на такива претенденти за работа в бюрата по труда.

Сега в закона е дописано, че съществуването на характерни фактори в работната среда ще се открива " съгласно броя на служащите и чиновниците, които поставят труд при изискванията на първа или второкласен труд или работят при изискванията на открито понижено работно време " заради нездравословни условия на труд. Това обаче лимитира мощно кръга от стопански действия, в които са възможни изключения от наложителните квоти. В същото време отвън първа и второкласен труд има много действия, които също не допускат опция за наемане на хора с увреждания. Допълнително се прецизира и че изключенията важат единствено за една година, което значи, че една мина да вземем за пример ще би трябвало да подава поръчка за освобождение от квоти годишно, макар че естеството на нейната работа не се трансформира през годините.

В този закон през цялото време на промяната в политиката към хората с увреждания има и неуместно групиране на хората във връзка с финансовата поддръжка. Въпреки масираната акция на правозащитни органи и депутати от опозицията, ГЕРБ устоя и този път на натиска да направи системата по-справедлива и не отпусна и стотинка повече на тези най-уязвими групи от популацията. От дебатите се видя, че ръководещите, както нормално, нямат рационални причини, с цел да държат на своето.

Когато законът бе признат, за несправедливостта финансовата поддръжка да зависи от типа на получаваната пенсия, а не от нейния размер и от степента на увреждане на индивида, което ощетяваше хора с висока степен на увреждания. Заради тези недостатъци на закона обещаната " почтена " поддръжка се оказа машинация за хиляди българи . Така оптималната сума, която тогава беше 198 лева, бе отпусната на едвам 12 932 души, а 123 550 души с над 90% увреждане попаднаха в по-ниска категория подкрепяне и получиха 87 лева

В първата година от действието на този парадокс тогавашният обществен министър Бисер Петков даде обещание с половин уста той да се преразгледа, само че по този начин и нищо не направи по въпроса. Сред ощетените са и шепата военноинвалиди у нас, които подеха акция за смяна на закона. В тяхна изгода неотдавна се произнесе Комисията за отбрана от дискриминация, както и омбудсманът Диана Ковачева. Искания за смяна в критериите имаше и на равнище публично разискване, и при дебатите в Народното събрание, където оферти направиха и Българска социалистическа партия, и " Обединени Патриоти ". ГЕРБ обаче безгласно поддържа предложенията на държавното управление. Така за поредна година въпросът остава неуреден.

 

ОПРАВДАНИЯ

В справката за постъпилите мнения по законопроекта на равнище публично разискване, вносителите са написали следното в отговор на искане от военноинвалид да бъде нараснала финансовата поддръжка и за хората, получаващи пенсия за военноинвалидност: " Пренебрегването на прелюдия принцип посредством включването на лицата, които получават пенсия за военна неработоспособност, би довело до идентични претенции и от други групи пенсионери и хора с увреждания , заради изказвания за пропуски или съществуване на дискриминация. В случай, че бъдат обхванати нови лица, следва да се има поради, че това в допълнение би рефлектирало върху размера на нужните бюджетни средства за неговото финансиране. През идващите години се чака растеж в нужния запас, заради актуализиране на размера на линията на беднотия, следвайки евентуално очертаващите се отрицателни стопански трендове.

Друго изяснява в Народното събрание зам.-министър Адриана Стоименова, когато Българска социалистическа партия още веднъж повдига въпроса. Стоименова изкусно подменя тематиката, избирайки да приказва единствено за военноинвалидите, макар че недоволствата засягат надалеч по-широк кръг пенсионери. " С преднамерено писмо на министъра на труда и обществената политика сме изпратили писмо в Министерството на защитата. В момента там има работна група. Между първо и второ четене уповавам се да имаме подготвеност да ви предложим текст, с който да подкрепим тази група, само че в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите ", споделя Стоименова. И си разрешава да изтъкне, че " тази група от обществото " получава специфичен бюджетен запас в размер на над 3,5 млн. лева спомагателни преференции.

 

МИЗЕРИЯ 2021

Опасенията на ГЕРБ, че поддръжката за хора с увреждания ще продъни бюджета са напразни. За идната година общественият министър Деница Сачева предложи много спестовна линия на беднотия - 369 лева при 363 лева за 2020 година Тези 6 лева не могат да покрият даже единствено нарастванията на главните разноски по жилището. Линията на беднотия се употребява само при въпросната финансова поддръжка за хора с увреждания, заради което следващата година те няма да видят значително нарастване на парите си. Максималната месечна помощ за тях следващата година ще се усили единствено с 3.42 лева - от 206.91 на 210.33 лева, а при минималната нарастването е с 42 стотинки - от 25.41 на 25.83 лева

Ето каква ще бъде финансовата поддръжка за хора с увреждания през 2021 година:

- хора с над 90 на 100 степен на увреждане с избрана непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност - 210.33 лева.;

- хора с над 90% увреждане с избрана непозната помощ, които получават пенсия за неработоспособност поради общо заболяване или заради трудова акцидент или професионална болест - 110.70 лева.;

- хора с над 90 на 100 степен на увреждане - 92.25 лева.;

- хора със 71 до 90 на 100 степен на увреждане - 55.35 лева.;

- хора с 50 до 70.99% степен на увреждане - 25.83 лева

Децата с тежки увреждания получават различен тип поддръжка, като за тях месечната сума е 930 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР