В другите модерни системи лекарите помагат при най-тежките спешни случаи,

...
В другите модерни системи лекарите помагат при най-тежките спешни случаи,
Коментари Харесай

Някой ден: парамедици ще съпровождат пациентите в линейки и хеликоптери |

В другите съвременни системи лекарите оказват помощ при най-тежките незабавни случаи, главната част от сигналите се поема от парамедици. Целта е да се приготвят фрагменти, които ще могат да поемат по-леките случаи в незабавната помощ било то в коли за спешна помощ или в хеликоптери, обясни по Българска национална телевизия ръководителят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание доцент Антон Тонев от " Продължаваме промяната ".

По думите му у нас искащите за тази специалност не са доста, предстоят промени в наредбата, която регламентира тази активност. 

В момента образованието на парамедиците варира сред 1 и 3 години, съгласно равнището на отговорност. Тяхната активност се вкарва приложно в няколко огромни центъра. Тези екипи ще работят под контрола на доктор, при по-леки случаи, с релативно постоянни пациенти, потърпевши от леки произшествия и хронично заболели, уточни до. Тонев. В момента има подготвени малко над 1000 експерти. Крайната цел е да бъде смесен общ незабавен екип, сподели той и посочи, че постоянно доктор ще взема решение какъв екип да поеме даден случай.

Според ръководителя на здравната комисия става дума за прибавяне на услуга към незабавната помощ, а не за лишаване на активност от в този момент съществуващите центрове.

Същата скица ще бъде приложена и към екипите, които ще обслужват медицинските хеликоптери. Тези хеликоптери в началото ще работят с непознат водач и доктор, до момента в който се обучат българските им сътрудници, посочи той.

По думите на ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков тази година се дипломират 20 парамедици, подготвени по тригодишна стратегия в образователното заведение. Те са с сан на медицински сестри и евентуално ще получават сходно възнаграждение, предвижда той. Според него концепцията БЧК да образова фрагменти за тази цел не е работеща и счита, че стандарта за образование би трябвало да се уеднакви.

Електронно опазване на здравето

Доц. Тонев разяснява и до каква степен е стигнала работата по електронната здравна система. По думите му до края на годината ще проработят електронните пациентски досиета. Те ще се вкарват стъпаловидно. Целта е да има по-малко хартиени документи, да се освободят от администриране експертите, а лекарите и пациентът да разполагат с цялата налична информация по здравния статус. Така по думите на Тонев ще бъдат затворени " някои от кранчетата за приключване на средства от системата ".

Отпадането на зеления документ е на дневен ред, само че решението няма да е политическо, безапелационен бе доцентът. Според него това ще стане единствено по здравните индикатори, оповестени по-рано от премиера Кирил Петков - 60% имунизирано възрастно население или под 5% претовареност на интензивните кревати за лекуване на ковид.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР