В Древен Китай, откъдето идва традицията на пиенето на чай,

...
В Древен Китай, откъдето идва традицията на пиенето на чай,
Коментари Харесай

Десетте чаени забрани

В Древен Китай, откъдето идва традицията на пиенето на чай, са съществували забрани за чая. Те са 10 на брой и са се спазвали доста прецизно.

Първата възбрана е да се пие чай на гладно. Според китайците това приличало на навлизане на вълк в къщата. Втората възбрана е да се пие прекомерно парещ чай.

Прекалено горещият чай нервира гърлото, хранопровода и стомаха. Дългата приложимост на парещ чай може даже да докара до болестни промени на тези органи.

Температурата на чая не би трябвало да надвишава петдесет и шест градуса, в противоположен случай разранява стените на стомаха и провокира разнообразни заболявания.

Третата възбрана се отнася до ледения чай. Студеният чай провокира охлаждане на цялото тяло и поврежда зъбния гланц. Четвъртата възбрана се отнася до силата на чая.

 Чаша Чай

Той не би трябвало да е прекомерно мощен, защото високото наличие на теин може да стане причина за главоболие и даже за бодърствуване. Петата възбрана е да се запарва дълго чаят.

Ако чаят се запарва дълго, прозрачността му изчезва и той става мрачен и мъждив. Това води и до окисляване на потребните субстанции в него и трансформира усета му.

Шестата възбрана се отнася до количеството запарки. След третата отвара в чаените листенца не остават доста потребни субстанции. Седмата възбрана лимитира пиенето на чай преди хранене.

Осмата възбрана изключва пиенето на чай по време на ястие. Това е напитка, която би трябвало да се пие сама по себе си. Деветата възбрана се отнася до пиенето на остарял чай.

След като престои, запареният чай губи скъпите си свойства. Забрана номер 10 е да не се пият медикаменти дружно с чай, защото теинът в него може да ги унищожи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР