В доминирания от сериозни, важни и сензационни теми световен информационен

...
В доминирания от сериозни, важни и сензационни теми световен информационен
Коментари Харесай

Сетимо Минео – Злополучният кръстник

В доминирания от съществени, значими и сензационни тематики международен информативен поток последните дни – от ескалиращото напрежение сред Русия и Украйна, през отегчаващия Брекзит, до срещата на Г-20, американският президент Доналд Тръмп и комерсиалната му война с Китай – известието във вторник за задържането в Италия на “бос на босовете ” на сицилианската мафия добави чувството за новинарските излъчвания като екшън продукции.

Арестът на 80-годишния Сетимо Минео е бил част от огромна интервенция против страховитата организация “Коза Ностра ” (Нашето дело), в границите на която са били заключени още 45-ма други мафиоти. Според информацията на полицията Минео, който е и най-възрастният от босовете в Сицилия, е бил определен да оглави “Купола ” – висшия съвет на проведената незаконна формация – който не е образуван от 1993-та година насам. Когато зад решетките с няколко доживотни присъди за убийства влиза Салваторе “Тото ” Рийна, приет за “кръстник ” на “Коза Ностра ” и публично на тази позиция до предходната година, след кончината му. Познат с прякора си “Звярът ”, поради бруталния си темперамент, Рийна е поръчителят на покушенията през 1992 година против двамата именити италиански прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Чийто десетгодишен кръстоносен поход против сицилианската мафия по време на най-големия й подем през 1980-те в действителност съумява доста да отслаби отколешната мъртва хватка, която организацията държи върху острова.

Заради което информацията, получена от италианските проверяващи органи за ново събиране на “Купола ” и идно избиране на нов “кръстник ”, основателно ги е разтревожила. И по какъв начин ли не в тези смутни за Европа, само че за Италия в частност в последно време времена?! По данни на медиите на Ботуша полицията се е сдобила с информацията с помощта на специфични разследващи средства, употребявани против различен изтъкнат мафиотски необут, Франческо Колети, също арестуван по време на интервенцията във вторник. Злополучният “капо ” бил записан да споделя на водача си за загадка среща на “Купола ”, състояла се още на 29 май, на която участвали “сериозни, национални, улегнали хора ”, които се договорили да сложат завършек на “тиранията ”, оставена от починалия към този момент Тото Рийна и да изберат негов правоприемник. Освен Сетимо Минео в диалози се загатват и други имена на видни босове на “Коза Ностра ”, окаушени във вторник от италианските карабинери.

С тези записи през модерните смарт телефони, на които очевидно се крепи следствието, човек би си споделил, че е вярна онази приказка, че “старите кучета мъчно научават новите пътеки ”, само че евентуално и по тази причина Минео е бил любимецът на другите босове. Пак съгласно италианските медии 80-годишният бижутер от Палермо в никакъв случай не е употребявал мобилен телефон и предпочитал да върви пеш пред това да употребява автомобил при напредването си в града.

За самият Сетимо Минео, както може да се допусна, се знае малко. Вероятно и с помощта на това е и най-възрастният почитан необут и определен за кръстник на “Коза Ностра ”. Аритметиката демонстрира, че е роден през 1938 година, а по това че бижутерийният бизнес в Палермо е фамилен, можем да отсъдим и че в столицата на Сицилия е почнал земния си път. За контактите си с “Коза Ностра ” Минео става прочут на полицията през 1982 година, когато оцелява при въоръжено нахлуване против магазина от страна на съперничещ за въздействие клан, при което умира един от братята му, Джузепе. В хипотетичното почистване на сметки няколко месеца по-късно пада и другият му брат, Антонио. Тази серия от събития, съгласно италианските медии, го издига в очите на Тото Рийна, който го взема под крилото си и спомага за издигането му в редиците на организацията. С което несъмнено попада и в полезрението на Джовани Фалконе, който през 1984 година подрежда задържането на Сетимо Минео. Същият след това е наказан на пет години затвор за закононарушения, свързани с проведената престъпност в Сицилия, по време на “макси-процеса ”, воден против “Коза Ностра ” от Фалконе и Борсалино сред 1986 и 1987 година

Затишието от 1990-те след покушенията против двамата прокурори и последвалото арестуване и наказание на Салваторе Рийна на пожизнен затвор, се отнася и до Минео. С новия век обаче, “Коза Ностра ” още веднъж стартира да прокарва пипалата си в Сицилия и през 2006 година бижутерът от Палермо е задържан и наказан на 11 години затвор, с помощта на осведомител, който го предава на полицията. Излежал цялата си присъда и преди година изписан от кафеза, евентуално настоящето завръщане на “последният от остарялата армия ” Сетимо Минео зад решетките ще му е за последно.

Приемникът


През март тази година италианската полиция задържа 11 хипотетични мафиоти по съмнение в укриване и подкрепяне на Матео Месина Денаро – “Диаболик ”. Бивш реализатор на “мокри поръчки ” за “Коза Ностра ”, 56-годишният Денаро се укрива от правораздаването от 1993-та година насам. Откогато е и датирана последната негова фотография, с която разполагат италианските управляващи. И Денаро е апетитен за евентуален правоприемник на Тото Рийна и дясната му ръка, Бенардо Провенсано, “Счетоводителят ”, който неотдавна умря в пандиза. Според някои италиански наблюдаващи Сетимо Минео е бил предпочетен от останалите босове като любимец за “кръстник ”, точно тъй като е бил на независимост, а не се е укривал от управляващите. Не е ясно дали Денаро е участвал на тайната среща на “Купола ” през май.

За него


Той е остарялата „ Коза Ностра “


Останалите мафиоти са предпочели него, тъй като Минео въплъщава остарялата “Коза Ностра ”. Избирайки него, те също по този начин избират старите способи на заплашване, като да изпратят няколко отрязани агнешки глави на даден предприемач, който отхвърля да заплати парите за отбрана.

Федерико Кафиеро де Рахо, шеф на специфичната анти-мафия прокуратура на Италия


Нямаме място за такива отрепки


Четиридесет и шестима арестувани, и най-много измежду тях Сетимо Минео, съставляват един от най-серизоните удари, които страната е нанасяла на мафията. Минео е бил определен за “наследник ” на Тито Рийна след гибелта му. Няма повече място за този тип отрепки в Италия. Благодаря на карабинерите и магистратите, които спомогнаха за реализирането на тази огромна интервенция.

Луиджи ди Майо, заместител министър-председател на Италия


Трябваше да ги спрем


Когато се опитваш отначало да съживиш “Купола ” (бел. ред. – с избирането на нов кръстник в лицето на Сетимо Минео), това неизбежно значи че се подготвяш за нещо доста съществено. Трябваше да ги спрем незабавно, преди да е станало прекомерно късно.

Франческо Ло Вой, основен прокурор на Палермо


Няма да се предадем


Държавата през днешния ден завоюва. (…) Те („ Коза Ностра ”) в никакъв случай няма да се откажат, само че и ние няма да се предадем по никакъв метод. Ние сме по-силни и ще спечелим. Това е положението…

Нокола Мора, ръководител на парламентарната комисия антимафия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР