В Долна Саксония редят регионален парламентОчакват се трудности за федералната

...
В Долна Саксония редят регионален парламентОчакват се трудности за федералната
Коментари Харесай

Изборен тест за коалицията на Шолц

В Долна Саксония редят районен парламент
Очакват се компликации за федералната власт

Избори за локален парламент на немската провинция Долна Саксония, които се считат за тест на ръководещата в Берлин коалиция отпред с Олаф Шолц, се организираха през днешния ден. Това бяха последните районни избори в Германия за тази година, съобщи Ройтерс.

Досега Народното събрание бе доминиран от коалиция сред Социалдемократическата партия на Олаф Шолц и десния Християндемократичен съюз (ХДС) на някогашната канцлерка Ангела Меркел. Допитванията отреждаха на социалдемократите сред 31 и 33% (по-малко от резултата им от 37% преди пет години), а на християндемократите - 28%. ХДС завоюва предходните два районни вота - в Шлезвиг-Холщайн и в Северен Рейн-Вестфалия.

Като цяло поддръжката за партията на Шолц на национално равнище спадна до 18-20%, откакто победи с 25,7% на федералните избори мината есен.

Резултатите от вота в Долна Саксония могат да донесат компликации за действието на тройната коалиция сред социалдемократите, Зелените и Свободната демократична партия (СДП), която ръководи на федерално равнище. Според прогнозите Зелените ще удвоят поддръжката си спрямо предходните избори до 16-19%. СДП пък рискува да не получи и 5%, нужни за влизане в районния парламент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР