В доклада на ДАНС за БАЦИС /Българската акцизна централизирана информационна

...
В доклада на ДАНС за БАЦИС /Българската акцизна централизирана информационна
Коментари Харесай

Горанов: В доклада на ДАНС за акцизната система няма престъпления

В отчета на ДАНС за БАЦИС /Българската акцизна централизирана осведомителна система/ няма съответни данни, обстоятелства и не са открити такива за осъществени закононарушения или за отклонение в заплащания на налози, съобщи в коридорите на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов. В началото на седмицата Българска социалистическа партия изиска документът да бъде разкрит и по този начин щели да отпаднат подозренията в основанията на левицата за импортирания избор на съмнение поради корупция.

Горанов беше безапелационен и, че от отчета няма да излезе нищо, което чака като причини опозицията, минимум, че по отношение на 2014 година, да вземем за пример, 2017 година е приключила с 6,5 млрд лева повече доходи в бюджета. Борбата с контрабандата би трябвало да е всеки ден, акцентира той, само че постъпленията в бюджета порастват като дял от Брутният вътрешен продукт и от към 27 на 100 данъчни доходи като дял от Брутният вътрешен продукт за 2014 година, през 2017 е към 27,5 %.

Докладът на ДАНС, обясни още министърът, е разбор на системата като функционалност и евентуални опасности, които би трябвало да бъдат отстранени и които от дълго време са отстранени. Самият той се е чудел за какво би трябвало да бъде конфиденциален и нямал никакви терзания от написаното в него.

В понеделник на изключително взаимно съвещание на вътрешната и бюджетната комисии документът ще бъде разискван, както и действието на системата.

Владислав Горанов добави, че регистрираните недостатъци са чисто софтуерни, имало към девет рекомендации, свързани със сигурността на системата и евентуалната опция тя да бъде злонамерено манипулирана извън.
И тъй като няма съвършена, по думите му, система, ще предложи на Агенция " Митници " да разпореди външен одит на БАЦИС, да вземем за пример от " Информационно обслужване ".

Владислав Горанов посочи още, че поискана инспекция е по самодейност на Агенция " Митници ", което опозицията спестявала.

Мога да върна обратно, когато такава система за надзор не съществуваше, по какъв начин се е осъществявал контролът върху придвижването на акцизни артикули, разяснява също той като напомни, че БАЦИС е основана при първия мандат на ГЕРБ, инсталирани са измервателните уреди, а самата система е извънредно комплицирана с 22 обособени модула.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР