В добавка към вота за държавен глава, от съществено значение

...
В добавка към вота за държавен глава, от съществено значение
Коментари Харесай

За какво още гласуваха американците?

В добавка към вота за държавен глава, от значително значение са и провелите се редом избори за Камарата на представителите и една трета от Сената. Наред с това се организират и редица референдуми в разнообразни щати.

Демократите съумяха да запазят болшинството си в долната Камара на представителите, чийто състав се обновява на всеки две години. Но възможностите им да получат болшинство и в американския Сенат съществено избледняха. А това би им осигурило надзор върху законодателния развой, даже при възможен втори мандат на републиканеца Доналд Тръмп.

Сега републиканците управляват Сената - те разполагат с 53 от общо 100 места. С директен избор се гласуваше за тридесет и пет сенаторски места.

Демократите би трябвало да си обезпечат четири места, с цел да си върнат болшинството в Сената, или три, в случай че демократът Джо Байдън завоюва президентските избори, защото тогава, съгласно конституцията, определената за вицепрезидент Камала Харис ще може да разпредели вота 50 на 50. Опозицията се надяваше да отнеме от републиканците няколко места, които изглеждаха уязвими, само че очакванията им бяха попарени в Айова, Северна и Южна Каролина. Демократите към момента имат упования за щатите Мейн и Джорджия. Ако те съумеят да завоюват сенатското място в един от тези щати, с изключение на в Аризона, контролът върху Сената евентуално ще се реши на втория тур на частичните избори в Джорджия на 5 януари следващата година.

Междувременно, в щатите Аризона, Ню Джърси, Монтана и Южна Дакота на референдум беше утвърдена концепцията за свободна продажба на марихуана на пълнолетни, а в Мисисипи - узаконяването на използването на марихуана за медицински цели. Халюциногенна гъба пък беше утвърдена за лечебна приложимост в Орегон.

Флорида даде единодушието си за корекция на минималната отплата. Там, заплащането на час ще се вдигне от 8 и половина $ на 15 $, само че не преди 2026-а. Във Вашингтон пък на референдум споделиха " да " на половото обучение в учебните заведения.

Повечето дали своят вот на референдума за статута на остров Пуерто Рико са се оповестили тази свободно включила се към Съединените щати територия да стане 51-ви американски щат, при обработени 88 % от бюлетините. На последния референдум по въпроса през 2017-а над съвсем 100 % от гласувалите се оповестиха за приемане на статут на американски щат. Понастоящем жителите на острова са американски жители, само че не могат да гласоподават на президентски избори и имат единствено един представител с лимитирано право на глас в американския Конгрес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР