В дните от Коледа до Богоявление, които народът нарича мръсни,

...
В дните от Коледа до Богоявление, които народът нарича мръсни,
Коментари Харесай

Традиции: Кукерите впечатляват цял свят

В дните от Коледа до Богоявление, които народът назовава „ мръсни ”, „ погани ”, „ некръстени ”, се има вяра, че бродят зли, тъмни сили. Кукерите, с техните маски и шумни чанове извършват ритуалите си, с цел да прогонват тези несгоди от домовете и площадите. Българската традиция за разработване на кукерските костюми и ритуалите, които извършват маскираните, с цел да прогонват злото, са едно от най-гледаните типа в страницата на международният повествовател на впечатляващи истории „ Great Big Story “.
" Всяка година хората от цяла България се събират за годишния Кукерски фестивал. Облечени в костюми, направени от дълга четина и чанове, те се събират, с цел да танцуват против злото ", се споделя в анонса към видеот. Преди да видите вълнуващият роман, дано ви напомним какво гонят кукерите.

Според националните поверия през Мръсните дни се явяват другите свръхестествени демонични същества – караконджули, вампири, таласъми, върколаци и така нататък, които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли. Някои има вяра, че през Мръсните дни на земята идват и душите на мъртвите.

Кукерите ги назовават още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати или джамалари. Те са българските карнавални фигури, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), постоянно са с маски на главите, постоянно с чанове на пояса и с кожуси с козината на открито.

В Източна България те излизат по остарял бит в интервала сред Месни и Сирни заговезни (Сирница), а в Западна България сред Коледа и Богоявление. В цялата страна Кукеровден се чества навръх Сирни заговезни. Кукерите танцуват по улиците, с цел да изплашат неприятните сили и да пропъдят студа, а за изобилие и здраве правят обредни дейности наподобяващи оране, сеитба и други.

През мръсните дни не трябва да се замръква на открито след залез слънце. В този интервал не се вършат помени, сватби и годежи. Избягват се и осъществяването на брачните отговорности, тъй като хората имат вяра, че заченатото в тези дни дете ще се роди алкохолик, хулиган, непрокопсаник. За предотвратяване от демоничните сили, хората носят в облеклата си чесън и други По вратите се слагат бодливи клончета от глог, хвойна и други растения, решето и други Около къщите и кошарите се посипва просо, има вяра се, че то е бариера за магъосниците и техните вълшебства.

От коледната нощ по домовете обикалят маскирани дружини - кукери. Те влизат във всеки дом и двама от персонажите -„ дъртак " и „ баба ", извършват разнообразни сценки и наричания за изобилие. Това държание, както и по-свободното поведение на стопанките на дома припомнят за празници и тържества, идващи от предхристиянско време.

В някои региони на южна България по това време обикалят така наречен русалийски дружини. Те са от по 30-40 мъже на възраст от 20 до 40 години. Русалиите са облечени в празнични премени с кръстосани алени шамии и нанизи от сребърни монети на гърдите. Те се водят от „ прот " или „ балтаджия " и „ кесежия ". Тръгвайки на своите обиколки по селата, русалиите се простят с домашните си, като че ли отиват на война. И в действителност, когато се срещат две русалийски дружини, те водят пердах коя от тях да влезе в селото и до през днешния ден се пази споменът за русалийски гробища. Русалиите сходно на коледарите влизат във всеки дом, като се изключи къщите, в които има родилка и неотдавна умрял. Под звуците на старинни, монотонни мелодии те играят своите обредни танци за здраве и изобилие. След тези 12 дни те отиват в черквите, причестяват се и се връщат към естествения метод на живот.

Във всички краища на България има вярване, че в нощта против Коледа и най-вече против Йорданов ден небето се " отваря ", всичко светва, а животните проговорват с човешки гласове.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР