В днешно време технологиите ни помагат по множество начини. Днес

...
В днешно време технологиите ни помагат по множество начини. Днес
Коментари Харесай

Безпилотна лодка спасява животи в Китай

В днешно време технологиите ни оказват помощ по голям брой способи. Днес към този момент те могат и да спасят живота ни.

Такъв образец има в Китай, където безпилотни лодки избавят хората от удавяне в езерото до град Хефей. Те са оборудвани с GPS, камери, звукови и инфрачервени датчици, написа уеб сайтът Mashable.

Плавателните съдове са в помощ на спасителите, които получават до десетки хиляди случаи дневно в най-натоварения интервал от годината.

Технологията, която употребяват лодките, е програмирана, тъй че да намира движещи се хора. Тя е част от система с 20 оптични и инфрачервени датчици, ситуирани към брега и радио предавател. Благодарение на тях 70-хектаровото езерото е разграничено на безвредни и рискови зони.

Лодките предизвестяват плувците да стоят надалеч от рисковите зони и предават информация за тяхното местонахождение на спасителите. При потребност плувците също могат да се заловен за нея и да бъдат отведени на безвредно място.

" Ако някой се дави в езерото, лодката може да употребява сонар и подводни детектори, с цел да откри индивида и да му помогне ", споделя шефът на локалната полиция.

Освен с лодката, спасителите разполагат и с три дрона, с които могат да изпращат избавителни пояси, храна, вода и медикаменти на хората в заплаха.

Технология за сходни безпилотни плавателни съдове към този момент се създава и от Британската военноморска флота. В Ирландия пък се употребяват дронове за избавителни интервенции, а в Средиземно море се пускат специфични избавителни пояси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР