Регатата Оксфорд - Кеймбридж не е какво да е състезание.

...
Регатата Оксфорд - Кеймбридж не е какво да е състезание.
Коментари Харесай

Лондон: Темза е опасна за спортистите! Париж: В Сена ще плуват олимпийци!


Регатата " Оксфорд - Кеймбридж " не е какво да е съревнование. То е тoлкова натъпкано с обичаи, митове и мощни страсти, че си съперничи по престиж с другите най-големи спортни съревнования по света. Британците също обожават битката между лодките  на двата световноизвестни университета и я подреждат по зрелищност до британската Висша лига по футбол, турнирa от огромния шлем " Уимбълдън " и конните надбягвания " Роял Аскът ".

Всяка година милиони мъже, дами и деца насочват вниманието си към бясната конкуренция сред двете лодки, чийто старт е даден през далечната 1829 година А традицията повелява спечелилите да награбят своя кормчия и да го изхвърлят през борда, с цел да им върви по вода и през идната година. Тази година обаче уредниците предизвестиха участниците в регатата да не помнят за ритуала, в случай че не желаят да рискуват здравето на рулевия. Темза се оказва опасна за здравето,  че даже и за живота на хората, които волно или несъзнателно попаднат във водите й. Изследванията на реката демонстрират нараснали равнища на Ешерихия коли. Освен че е един от главните причинители на цистит и колпит при дамите, бактерията провокира още хеморагичен колит, перитонит, бактериален простатит – все неприятни положения, от които най-леката е една елементарна диария. В редки случаи може да се стигне до отравяне на кръвта, което е животозастрашаващо положение.
 Гребци на фамозната регата “Оксфорт - Кеймбридж ”. Гребци на фамозната регата “Оксфорт - Кеймбридж ”. 
С двe думи – с тази бактерия смешка не трябва и тъкмо поради това уредниците на именитата регата " Оксфорд - Кеймбридж " вземат решение да се презастраховат, издавайки куп наставления за участниците във водното съревнование. Членовете на двата екипажа са предизвестени да покрият с водоустойчиви лепенки порязвания, ожулвания, мехури и изобщо всевъзможен тип открити рани, с цел да избегнат заплахата от инфекции. Друга точка от проекта за сигурност планува гребците да бъдат изкъпани с питейна вода, откакто приключат надпреварата. И най-важното предизвестие: " Никакво скачане и къпане в реката, колкото и да са мощни позитивните страсти ".

" Това е народен срам. Всички сме виновни за неприятното положение на Темза и се надявам нашето съревнование да притегли вниманието на обществото и институциите ", декларира Шон Боудън, който е треньор на тима на Оксфорд от 1997 година Апелът му явно не е глас в пустиня, защото и други спортисти и федерации приканват управляващите да вземат ограничения. И получават бърз отговор, че такива към този момент са подхванати. Лондонската администрация подсети, че към този момент са били вложени над 5 милиарда паунда за подобряването на градската канализация. Защото съществуването на Ешерихия коли във водите  на Темза значи единствено едно – част от фекалиите на многомилионния град не престават да се изливат в реката.

Всъщност доникъде на XIX век Темза наподобява повече на тресавище, в което гордите поданици на английската столица изхвърлят нощните си гърнета. След това стартира създаване на система от колектори с обща дължина от над 850 километра, която извежда отпадните води в морето. Днес се строят специфични резервоари и пречиствателни станции, които обаче не съумяват да смогнат при значителни превалявания и повишаване на подпочвените води. Тези дни управляващите дадоха обещание да влагат нови 10 милиарда в нови тръби, резервоари и съвременни технологии, които да изчистят реката до 2030 година

И до момента в който британците вършат проекти за едно надалеч по-екологично чисто бъдеще, французите се разбързаха да понижат до най-малко равнищата на Ешерихия коли във водите на Сена. Голямата им фантазия е на идната това лято олимпиада част от надпреварите да се проведат точно в реката, която минава през френската столица. До не чак толкоз от дълго време къпането в Сена също представляваше сериозна заплаха за здравето, само че локалните управляващи се заемат с амбициозната задача да не допускат изливането на фекалии  в гордата река. А спечелването на домакинство за олимпийските игри е добър мотив напъните да бъдат удвоени.

От няколко години градските управляващи наливат колосални суми в построяването на великански контейнер южно от столицата, който да помогне на към този момент съществуващата съвременна канализация. Хранилището е с потенциал от 50 000 кубични метра вода, което се равнява на към 20 олимпийски басейна. Идеята e оборудването да бъде употребявано при проливни дъждове, които натоварват канализационната система и основават заплаха от изтичане на фекалиите в реката. " Непосредствено преди олимпиадата ще отида да се топна в Сена . Дори що поплувам малко ", даде обещание кметицата на Париж Ан Идалго. Думите са тъкмо повтаряне на обещанието, което тогавашният кмет на френската столица Жак Ширак дава през 1988 година в опит да насърчи изчистването на реката. Оттогава до през днешния ден французите губят тази борба, а през днешния ден обстановката наподобява е на кантар. В навечерието на летните игри няколко екологични организации предизвестиха, че водите на Сена не престават да са прекомерно мръсни, с цел да одобряват плувния маратон и надпреварите от триатлона, каквито са сегашните проекти. Въпреки това очакванията са, че водата ще се избистри задоволително в идващите седмици изключително след стартирането в употреба на към този момент упоменатия великански контейнер за отходни води. Домакините ще би трябвало да се примолят и на природата, тъй като проливни дъждове преди началото на игрите ще натоварят канализационната система и ще застрашат съществено положителните им планове да впечатлят останалия свят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР