В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо

...
В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо
Коментари Харесай

Росен Желязков пред студенти в Ханой: В днешния глобален свят България и Виетнам стоят все по-близо един до друг

В днешния световен свят България и Виетнам стоят все по-близо един до различен. Това съобщи през днешния ден ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в лекция пред студенти от Националния университет в Ханой.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, е на публично посещаване в Социалистическа република Виетнам от 6 до 9 януари 2024 година

Нашите страни, свързани исторически, действително и цифрово, са дружно в битката с климатичните промени, гарантирането на устойчивостта на веригите на доставка, превъзмогването на хибридните закани, развиването на нововъведенията, технологиите и на изкуствения разсъдък, означи ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков изрази своето удовлетворение от дейния политически разговор на най-високо ниво сред България и Виетнам и добави, че през последните години има обща воля за издигане на двустранните връзки до равнище на стратегическо партньорство. Днес двете страни са значими фактори за стабилността в своите райони, поддържат градивни връзки със прилежащите страни и вземат участие интензивно в разнообразни формати на районното съдействие, акцентира той.

България ще продължи да бъде мощен покровител за развиването на връзките на Европейски Съюз с предпочитан сътрудник като Виетнам, съобщи Росен Желязков. По думите му в двустранните връзки, основани на обичайно другарство и основаващи се на прагматизъм и доверие, все по-осезаемо стартират да се регистрират изгодите от участието на България в Европейския съюз и на Виетнам в АСЕАН /Асоциация на страните от Югоизточна Азия/, както и от възходящата роля на Социалистическа република Виетнам в района на Югоизточна Азия. Той акцентира новите благоприятни условия за развиване на българо-виетнамските връзки с подписването на съглашения за свободна търговия и за отбрана на вложенията, като означи, че тези два документа са най-амбициозните търговски съглашения на Европейски Съюз и се основават на взаимен ангажимент за открита, обективна и учредена на разпоредбите либерализация на търговията и икономическата интеграция.

В лекцията ръководителят на Народното събрание означи, че светът претърпява бурни промени и е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Световната стопанска система се обръща на изток, а свързаността е новата геополитика, сподели той. Според него идващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. Светът има потребност от Европа - като постоянен баланс сред стопански, обществени и екологични цели; фар на многообразие и свобода; същински бранител на многостранни решения и подходи за съдействие в свят, все по-доминиран от национализма, означи той.

Вие ще оползотворявате възможностите на този нов свят като държавници, мениджъри, учени и хора на духа, вие ще продължите възходящото развиване на връзките сред Виетнам и България, обърна се Росен Желязков към студентите. Отношенията сред страните се дефинира от съдействие и съревнование, от полза и интерес, от шерване на общи полезности и почитание сред хората, уточни той. Гордост за всеки български общественик е да приказва с образци за българо-виетнамските връзки, тъй като те имат мощен прочувствен заряд и са изпълнени с доста откровена история на човешките контакти, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков напомни, че България е оказала помощ за образованието на хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възобновяване на Виетнам. Със своя опит и знания през днешния ден българските ученици във Виетнам са главно свързващо звено, което сближава нашите страни, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Росен Желязков означи, че образованието, познанието и нововъведенията ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи сред младежите от България и Виетнам. По думите му в наши дни образованото младо потомство на двете страни има огромна задача - да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще. Председателят на Народното събрание приключи лекцията си с виетнамската национална мъдрост: „ Конете могат да препускат сами, а птиците - да летят единствено с другари ".

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения Хамид Хамид (ПГ на ДПС), ръководителят на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и ръководител на Групата за другарство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ „ Продължаваме промяната - Демократична България " ), заместник-председателят на Групата за другарство България - Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „ Българска социалистическа партия за България " ) и националният представител от групата Иво Русчев (ПГ „ Възраждане " ), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „ Продължаваме промяната - Демократична България " ), Цветан Предов (ПГ „ ИТН " ), Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане " ) и Александър Вълчев (ПГ „ ИТН " ). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е в формалната делегация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР