В деня след междинните избори., за които и двете партии

...
В деня след междинните избори., за които и двете партии
Коментари Харесай

Тръмп се мисли за победител, само защото не бе нокаутиран

В деня след междинните избори., за които и двете партии се бяха съгласили, че са най-значимите в историята - като се изключи предходните и идващите избори, несъмнено, - едно нещо беше ясно: демократите не се подчиниха на историята и на упованията. Нямаше червена вълна, въпреки че Доналд Тръмп бе заречен " огромна алена вълна ". Дали това беше алена вълна, или просто алена вълничка? Синьо бягство? Лилав дъжд? Дори телевизия Фокс Нюз (симпатизираща на Тръмп - б.р.) разгласи резултатите за не повече от прорепубликанска " струйка ". Както и да го назовем, президентът Байдън и неговите демократи, ограничиха загубите си в Камарата на представителите до по-малко от междинното за такива избори и евентуално резервираха и Сената. Те постигнаха политическа развръзка, която демонстрира, че страната остава надълбоко скептична към предаването на прекалено много национална власт на тръмпистката Републиканска партия.

От убежището си в Мар-а-Лаго някогашният президент си представяше изборите по едно и също време като отмъщение и въведения   към триумфалното си завръщане като формален претендент за президентските избори през 2024 година Той прекара дните и часовете преди гласуването в закани към главния си хипотетичен противник за републиканската номинация, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, и твърдеше, че в случай че републиканците завоюват междинните избори, славата ще бъде единствено и само негова. " Ако те завоюват, на мен ще се дължи цялата заслуга, а в случай че изгубят, аз не би трябвало да бъда упрекван въобще ", съобщи Тръмп. " Но евентуално ще бъде тъкмо противоположното. " Синът му Дон-младши подсказа накъде съгласно фамилията се насочват нещата, когато малко след 20:00 ч. написа в Туитър:

" Кървава баня!!! "

Тази кървава баня нямаше да се състои, в случай че Тръмп и партията му си бяха помислили, че може да бъде иначе. Исторически видяно, американците не обичат губещите, а Тръмп натрупа нещо, което в една друга политическа ера би могло да се счита единствено за връх на огромен губещ: два пъти надвит в националния национален избор, Тръмп стана първият настоящ президент след Хърбърт Хувър, чиято партия загуби Белия дом, Сената и Камарата на представителите единствено за четири години. Той продължава да е обект на голям брой престъпни следствия от страна на Министерството на правораздаването. Специална комисия в Камарата на представителите скоро ще разгласява разрушителен отчет, в който евентуално ще бъде упрекнат персонално за протеста в Капитолия на 6 януари 2021 година Много от предизборните анализатори, които интензивно предвидиха победа на републиканците, се концентрираха прекалено много върху ниския рейтинг на президента Байдън - и незадоволително върху още по-лошия рейтинг на Тръмп. Националните екзитполове във вторник демонстрираха, че това е било неточност.

Отказът на Тръмп да одобри насилственото си пенсиониране през 2020 година не беше неочакван. Най-нарцистичният политик в нашия живот в никакъв случай нямаше да си тръгне просто по този начин, грациозно. Политическо неразбирателство беше, че републиканците, изправени пред лесния избор да се откажат от Тръмп, избраха да останат с него. Това, че го направиха, даже откакто той стана единственият президент в американската история, който се опита да анулира изборните резултати и да остане на власт, две години по-късно се оказа един от решаващите политически фактори на междинните избори през 2022 година В устрема си да изиграе ролята на републикански придворен тази година Тръмп съумя да потвърди, че страната не желае повече новобранци, екстремистки претенденти по негов облик и сходство. Избирателите от Пенсилвания до Мичиган и Ню Хемпшир отхвърлиха високопоставени претенденти, подкрепени от Тръмп, които бяха спечелили първичните избори с помощта на думата на някогашния президент. Неговата опетнена марка беше магическа за републиканското ядро и се оказа токсична за всички останали.

" Качественият претендент " се трансформира в политическия евфемизъм на годината, учтиво означение за групата телевизионни хитреци, отричащи изборите, и редови лицемери - Мехмет Оз, Кари Лейк и Хършел Уокър - на които Тръмп настояваше партията му да заложи бъдещето си. И изиска от републиканците освен да поддържат неуместно неквалифицирани претенденти, само че и да се придържат към платформата на личната му мания за нагласените резултати от президентските избори през 2020 година Сега наподобява, че доста, в случай че не и всички републикански претенденти за губернатори, които се съгласиха с лъжите на Тръмп за изборите през 2020 година и отхвърлиха да кажат, че Байдън е бил законно определен, ще се окажат победени.

Нищо чудно, че

Тръмп бързо бе обявен за най-големия губещ на изборите

Единственият му сериозен противник за републиканската президентска номинация през 2024 година ДеСантис спечели нов мандат като губернатор на Флорида с толкоз огромна победа, че стана първият републикански губернатор от десетилетия насам, който завоюва окръг Маями-Дейд. " Кошмар за Тръмп, в случай че републиканците се показват по-слабо съвсем на всички места, само че не и във Флорида на ДеСантис ", написа в Туитър Джо Скарбъроу. До 23:00 ч. в нощта на изборите това се трансформира в нова мъдрост, която бързо размени предходната мъдрост, че ДеСантис, който към момента е млад и се притеснява да разстрои боготворената от Тръмп база, може да не се изправи против някогашния президент. В сряда се появиха неизбежните известия, че Тръмп е гневен от резултатите и даже упреква брачната половинка си Мелания, че го е подтикнала да го поддържа, както заяви Маги Хаберман от " Ню Йорк таймс ". " Токсичният Тръмп се срутва в MAGA " (тръмписткото движение  " Да създадем Америка още веднъж велика " - б.р.), писа " Дръдж доклад ". Разбира се, че е по този начин.

Няма подозрение, че демократите реализираха доста по-добър резултат, в сравнение с можеше да се случи. Тазгодишните междинни избори наподобяват като най-хубавото междинно показване на президентска партия от 2002 година насам, когато републиканците в действителност завоюваха места и в двете камари на изборите след шока от атентатите на 11 септември 2001.

И въпреки всичко към момента е изцяло допустимо първичното тържествуване в изборната нощ от страна на демократите и скептичните към Тръмп републиканци да се окаже също толкоз кратковременно, колкото и при всички други случаи, когато краят на Тръмп изглеждаше наближаващ - и не беше. Тръмп остава безспорният отличник за номинацията на своята партия, в случай че я разгласи идната седмица, както е планувано. И без значение дали ще се кандидатира и ще завоюва още веднъж, несъмнено е, че той съумя да радикализира Републиканската партия и да я преработи по този начин, че да подхожда на неговата разрушителна, разединяваща персона. Подтиквани от Тръмп, стотици републикански отрицатели на изборите бяха в изборните списъци и доста, доста от тях завоюваха избори за Конгреса на сигурни републикански места. Вестник " Вашингтон пост " заяви, че към ранния следобяд в сряда са спечелили повече от 100 и шестдесет от двеста деветдесет и един съществени републикански претенденти. За разлика от тях в Конгреса остават малко републиканци, които са били подготвени да се опълчват на някогашния президент във връзка с лъжите му за изборите през 2020 година Повечето от тях или са били прочистени, като бившата председателка на Републиканската конференция в Камарата на представителите Лиз Чейни (която гласоподава за импийчмънт на Тръмп седмица преди края на мандата му - б.р.), или са избрали да не се кандидатират още веднъж.

Междувременно през годините на Тръмп републиканците реализираха триумфи, които могат да се запазят дълго откакто той си отиде. Флорида, както демонстрира голямата победа на ДеСантис, към този момент освен не е колебаещ се щат, само че се е трансформирала в надълбоко червен бастион. Подобно е ситуацията и в Охайо, който дълги години беше главният политически барометър в страната. Испаноговорящите избиратели през последните няколко години не са толкоз твърдо уверени в демокрацията и в случай че Камарата на представителите се падне на републиканците, както се чака, това ще се дължи частично на слабото показване на демократите на територии, които те смятаха за сигурни - места като надълбоко синия Ню Йорк. Шон Патрик Малоуни от Ню Йорк, началник на акцията на демократите в Камарата на представителите, е първият от десетилетия насам, който заема този пост и губи в своята акция.

Най-големият непосреден проблем за Байдън

и демократите обаче е, че успеха на републиканците, даже и да не е вълна, въпреки всичко е победа. Разлика даже единствено от един глас в Камарата на представителите ще даде право на Джим Джордан да приканва за правосъдни съвещания като ръководител на правосъдната комисия на Камарата на представителите. Тя ще значи също така дали Байдън ще може да реализира законодателната си стратегия с ръководител демократ, или ще се сблъска с невъзможността да го направи с републиканец. Тясното републиканско болшинство в Камарата на представителите би могло даже още повече да овласти лудите в залата, като направи ръководителя Кевин Маккарти подвластен от всяка волност на тръмпистките екстремисти, и в случай че, несъмнено, Маккарти въобще успее да завоюва председателския пост.

Така че, да, съществува действителен риск от ирационално превъзбуждане от страна на хората, които през 2021 година упорстваха, че Байдън, ръководещ с петдесет на петдесет в Сената и едноцифрено болшинство в Камарата на представителите, би могъл по някакъв метод да си откри място в прогресивния мавзолей паралелно с хора като Ф.Д.Р. и Л.Б.Д. (Франклин Делано Рузвелт и Линдън Бейн Джонсън - б.р.). Това, което научихме за следващ път във вторник вечер, е, че раздялите на Америка към момента остават. Демократите заобиколиха заличаване. Но нямаше и нокаутиращ удар, който дефинитивно да потвърди нелепостта на тръмписткия завой на републиканците. Което значи, че демокрацията, както би се изразил Байдън, към момента е доста застрашена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР