В деня на Светите братя Кирил и Методий в Брюксел

...
В деня на Светите братя Кирил и Методий в Брюксел
Коментари Харесай

Брюксел се диви на български букви

В деня на Светите братя Кирил и Методий в Брюксел дойде планът " Скритите букви ", който Българската културна асоциация показва под заглавие " Българските букви в Белгия ", заяви Българска национална телевизия.

Проектът е на фондация " Прочети София ", а буквите-пейки са осъществени от художника Кирил Златков и архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

Седемте пейки с формата на букви, които нямат аналог в латинската и гръцката писменост, ще останат в Белгия до края на септември. Въпреки дъжда, ползата към тях и творбите, които крият, е огромен.

Български създатели, които живеят в Брюксел, като Силвия Атипова, Бета Наур, Росана Бърдарска и Христо Караславов четоха свои твори до буквите-пейки.



Заместник-кметът на брюкселската община Иксел, в която е разположенаинсталацията, е удовлетворен от плана и си спомня за своите визити в България.

" Вуйчо ми беше дипломат в България. Бях напълно млад, когато през 1986 година съумях да посетя България. Тъй като се занимавам с бокс, през 93-та имах шанса да проведа боксов мач в България. Хората ме одобриха доста задушевно, споменът ми от България е прелестен ", съобщи Беа Диало, заместник-кмет на община Иксел в Брюксел.

Организатор на събитието в Белгия е Българската културна асоциация встраната.

" Нека всички хора да знаят, че асоциацията се състои единствено и само от непринуден труд. Всеки един от нас е експерт и работи професионално на друго място, само че сме се обединили да разпространяваме българската литература тук. Честит празник на всички, честити ни букви ", добави Таня Станева, президент на Българската културна асоциация в Брюксел.

Пейките-букви ще останат през цялото лято в Брюксел, като ще бъдат два месеца в Гент.



Снимки БНТ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР