В деня на Св. Валентин от фондация По-диви Родопи ни

...
В деня на Св. Валентин от фондация По-диви Родопи ни
Коментари Харесай

Когато една зубърска любов пламне в Източните Родопи

В деня на Св. Валентин от фондация " По-диви Родопи " ни описват за една комплицирана любовна история сред зубри, която не се преценява с границите, графиците и проектите на хората. В нея преградите не са спънка, основните герои са най-едрите животни в Европа – европейските бизони, известни и като зубри, които показват, че са способни да сътворят сюжетна линия, която е почтена конкуренция на история в турски сериал.

Как стартира всичко

В края на октомври 2017 година стадото зубри в Родопите се усилва с две нови попълнения, дарени от зоопарка в Зул, Германия. Животните са настанени в особено заграждение – така наречен адаптационна ограда, като концепцията е да привикнат към локалната храна, измененията в заобикалящата ги среда, както и с другите зубри в местността. " Целта на огражденията е да дадем късмет на новодошлите да се опознаят и последователно да свикнат с другите зубри ", изяснява Христо Христов от " По-диви Родопи ", който се грижи всекидневно за животните. Затова слагат ограждението на новодошлите в непосредствена непосредственост до оградата на зубърското стадо.

План А на гледачите

Съоръжението е построено по този начин, че в първите дни животните да нямат образен контакт с новодошлите, с цел да може първо да свикнат с миризмата и звуците им. След първичната акомодация оградата е разширена с дървена ограда с електропастир, с цел да може новите животни да свикнат и с него.

 Когато една зубърска обич пламне в Източните Родопи
© Мехмед Пайтар, По-диви Родопи

Следващата планувана стъпка е последователно ограждението им да се разшири и след известно време младите да се реалокират в по-голяма електрическа ограда, успоредна до тази на другите зубри и едвам по-късно двете групи да се съберат дружно.

Как пламъка на любовта опустошава огради

И електрическата оградата се оказва незадоволителна да спре поривите на пламъка на зубърската обич. Особено когато забъркани са и хормоните.

 Когато една зубърска обич пламне в Източните Родопи
© Мехмед Пайтар, По-диви Родопи

Обикновено зубрите доближават полова зрялост и стартират да се развъждат след 2-3 годишна възраст, само че за изненада на екипа на " По-диви Родопи " младата женска демонстрира признаци на разгонване на 14 месеца. Това не остава прикрито за възрастния мъжки в съседство - Спиро и той взема решение бързо да махне всички загради сред него и новата му обич. След неколкократни несполучливи опити да доближи до нея по заобиколни пътища, той взима радикални ограничения и безусловно събаря оградите посред им.

Любовен триъгълник?

Историята не свършва до тук. Защото младата женска демонстрира благосклонности към сина на Спиро – Илия. Това – разбираемо – не се харесва въобще на по-опитния мъжки. Но за благополучие не се стига до по-сериозни физически пререкания. Засега...

Постепенно животните образуват една обществена група. Зубрите живеят на стада, доминирани от най-възрастната и опитна женска. А тази стара зубърка в нашата история въобще не споделя благосклонностите на мъжките зубри в стадото й към конкуренцията й - новата млада женска.

 Днес всички живеят дружно като едно огромно семейство.
© Мехмед Пайтар, По-диви Родопи

Днес всички живеят дружно като едно огромно семейство.

Отнема време, с цел да се успокоят срастите. В последна сметка новите животни са признати в групата. Младата дама продължава да демонстрира благосклонностите си към младия мъжки, а всеки по-сериозен жест на внимание от страна на Спиро към нея провокира ревнивост от старата женска.

Днес всички живеят дружно в едно огромно семейство, а какъв ще е краят на тази комплицирана любовна история занапред следва да разберем.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР